voordelen isoleren huis

Meer aandacht voor voorlichting over de noodzaak en het nut van isoleren. Dat is waar het volgens Rob van Boxtel, voorzitter Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland (VENIN), op dit moment aan schort. “Zonder goede voorlichting voelt men niet de urgentie.”

“Het kabinet heeft hele ambitieuze klimaatdoelstellingen op tafel gelegd,” aldus Rob van Boxtel. Van Boxtel is voorzitter van VENIN. Een bescheiden vereniging met 35 leden. De leden van VENIN zijn gespecialiseerd in het na-isoleren van huizen en gebouwen. “De klimaatdoelstellingen ten spijt, de meeste isolatiebedrijven zien nog geen enorme omzetstijging. En dat zou je wel mogen verwachten nu we in Nederland voor de opgave staan om daadwerkelijk stappen te zetten. In praktijk komt het er op neer dat er zo’n zeven miljoen woningen en een miljoen panden energiezuiniger moeten worden. Een gigaklus! De Urgenda-zaken hebben daarbij nog eens extra druk op de regering gelegd om deze te halen.” De druk ligt volgens Van Boxtel echter niet alleen bij de regering maar vooral bij de woning- en pandeigenaren. “Zij zijn het die de stap naar een energiezuiniger woning of pand moeten zetten, bijvoorbeeld door het te isoleren. Wat nog onvoldoende in het hoofd zit van de woning- en pandbezitters is dat isoleren geld bespaart. Vroeger spraken we over terugverdientijd, nu hebben we het over rendement. Want isoleren levert je meer rendement dan dat je het geld op de bank zet.”

Recticel Insulation

Uitstel kost geld
In praktijk ziet Van Boxtel dat een deel van de mensen dit uitstellen in afwachting van een mogelijk nog gunstigere subsidieronde. “Zonde, want dat ene jaar wachten betekent dat je al meer aan stookkosten kwijt bent dat de besparing die een eventuele nog gunstigere subsidieregeling oplevert.” Wat betreft voorlichting, daar steekt Van Boxtel ook hand in eigen boezem. “Ook wij als vereniging moeten werken aan een nog betere voorlichting. En dan vooral naar onze eigen leden toe om hen handvatten te geven voor de communicatie met hun klanten. Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden om isolatie als onderdeel op te laten nemen in opleidingen, trainingen en cursussen.”

Betere materialen, maar duur
Op het gebied van isolatiemateriaal ziet Van Boxtel de nodige ontwikkelingen. “Er komen meer materialen op de markt met een betere isolatiewaarde. Dit geeft de mogelijkheid om dunner te isoleren. Daarnaast zie je dat er materialen zijn die een betere ecologische footprint hebben, hetzij door een milieuvriendelijkere productiemethode hetzij minder belastend zijn in gebruik. Het nadeel is echter dat er aan dergelijke vernieuwende materialen ook een prijskaartje hangt.”

Muurisolatie
De meeste woningeigenaren schatten de kosten van spouwmuurisolatie te hoog in, gemiddeld een derde meer dan het werkelijke bedrag. De investering is binnen gemiddeld drie tot vijf jaar terugverdiend. Bovendien bespaart spouwmuurisolatie tot 30 procent op de gasrekening. Goede voorlichting draagt bij om dit beeld uit de wereld te helpen. Spouwmuurisolatie is een interessante optie bij woningen van voor 1980. Volgens berekeningen hebben ruim 2 miljoen huizen geen spouwmuurisolatie. Het isoleren van een massieve buitengevel is de meest aantrekkelijke vorm van woningisolatie. De woning wordt als het ware ingepakt. Dit bespaart de meeste energie. Deze methode wordt vaak toegepast bij oudere woonblokken omdat het de mogelijkheid geeft de woning van een geheel nieuw en fris uiterlijk te voorzien. Hele woonwijken zijn al door buitengevelisolatie van hun ‘grauwsluier’ ontdaan.

Dakisolatie
Warmte stijgt, zodoende kan er maar liefst 25 procent van de warmte verloren gaan wanneer er geen dakisolatie geplaatst is. Anno vandaag zijn er uitstekende technieken om een dak te isoleren. Welke techniek het meest geschikt is, hangt af van het type dak. Platte daken moeten aan de bovenzijde, dus buitenkant, geïsoleerd worden. Hellende daken kunnen zowel aan de binnen- als buitenzijde geïsoleerd worden. Is er een vliering aanwezig die puur voor opslag gebruikt wordt, dan kan ook gekozen worden om deze te voorzien van vloerisolatie. Geschikte isolatiematerialen voor daken lopen uiteen van glaswol en isolatieplaten tot milieuvriendelijke houtwol en cellulose. Belangrijke aandachtspunt bij dakisolatie is de dikte van het materiaal. Hoe beter deze isolatiewaarde, hoe minder dik de isolatielaag hoeft te zijn. Gezien de mogelijkheden mét bijbehorende valkuilen is dakisolatie vakwerk dat uitgevoerd moet worden door een vakkundig isolatiebedrijf.

Vloerisolatie
Isolatie van de vloer is een niet te onderschatten onderdeel van het totale isolatiepakket van de woning. Een efficiënte methode is om de gehele onderkant van de vloer te voorzien van een dikke warmte-isolerende laag van polyurethaan schuim. Dit milieuvriendelijk schuim (CFK-vrij) heeft niet alleen een zeer goede isolatiewaarde maar zorgt er tevens voor dat  vochtige lucht uit de kruipruimte niet langer in de woonruimtes kan binnendringen. Is er geen kruipruimte, dan kan de vloer ook van boven geïsoleerd worden. Dat is iets ingrijpender omdat de vloer mogelijk dikker wordt en eventuele deuren ingekort moeten worden. Materialen variëren van minerale wol, EPS en purschuim tot kurkplaten en thermokussens. Veel  isolatiematerialen zijn aan het einde van hun levensduur opnieuw te gebruiken als isolatiemateriaal of grondstof en dus minder belastend voor het milieu.

Wil je meer artikelen lezen met dit onderwerp? Kijk op de installatie pagina van bouwmagazine