Bouwbedrijven hebben te maken met een kortere betalingstermijn dan gemiddeld. Dat blijkt uit cijfers van de Exact mkb monitor, die gebaseerd is op de administratie van 350.000 Nederlandse bedrijven. Bouwbedrijven wachten iets minder dan 27 dagen op de betaling van een factuur, terwijl de meeste bedrijven ruim dertig dagen moeten wachten op hun geld.

In de monitor wordt bijgehouden hoe lang het duurt voordat facturen met een standaard betalingstermijn van dertig dagen worden voldaan. Gemiddeld moet een bouwbedrijf op dit moment 26,91 dagen wachten; begin 2017 lag dat nog boven de 31 dagen.

Verschillen tussen sectoren
In de mkb monitor wordt onderscheid gemaakt tussen vijf sectoren. Er zit behoorlijk wat verschil in de gemiddelde betaaltermijn per sector:

  • Bouw: 26,91 dagen
  • Handel: 31,43 dagen
  • Accountants: 32,96 dagen
  • Productie: 34,65 dagen

“De bouwsector presteert bijzonder goed als het gaat om de gemiddelde betalingstermijn”, aldus Sander Jongsma, oprichter van Bouw7, onderdeel van Exact. “Zeker als je het vergelijkt met historische data. Binnen een paar jaar is het gelukt om onder de dertig dagen te duiken. En dat lijkt weer een positieve invloed te hebben op de liquiditeitspositie van bouwbedrijven.”

De mkb monitor laat zien dat ruim 54% van de bouwbedrijven op dit moment een liquiditeitspositie heeft van minimaal 10.000 euro. Twee jaar geleden was dat nog maar 48%.