Afbeelding
regen-water-opslaan-regenwater filteren

Meer regen dan de grond aankan? Gebruik het op een slimme manier

bouw
We hebben ze allemaal wel eens meegemaakt in de afgelopen jaren. Van die enorme plensbuien die onze rioleringen niet kunnen verwerken. Straten en tunnels die van het ene op het andere moment volledig blank staan. Te veel water in een te korte tijd. Ze vallen vooral in de zomer, het seizoen dat over het algemeen juist steeds droger wordt. Het wordt dus steeds belangrijker om slim om te gaan met het regenwater dat valt.
Anders naar ons land gaan kijken De kans dat we de hoeveelheid neerslag die valt binnen afzienbare tijd kunnen veranderen, die is behoorlijk klein. Klimaatverandering is een gegeven waar we mee moeten zullen leren leven, en al doen we er wereldwijd van alles aan om het proces een halt toe te roepen, de gevolgen zijn simpelweg zichtbaar. We raken langzaam maar zeker gewend aan een hogere temperatuur. Aan winters zonder strenge vorst, aan zomers met één of meerdere hittegolven.
Waar we ook aan moeten wennen, is de andere manier waarop onze neerslag valt. Nederland was lange tijd een land met een gematigd klimaat. Er viel het hele jaar door regelmatig wat neerslag, netjes verdeeld over de maanden en de dagen. Ook dat is veranderd. We ervaren steeds vaker langere periodes van droogte, afgewisseld met flinke plensbuien. Tijdens deze buien valt meer water dan onze grond en rioleringen aankunnen, zodat we vaker te maken krijgen met overstromingen. Ondertussen lopen we in de droge periodes juist kans op droogteschade en zelfs een drinkwatertekort. Door deze twee gegevens met elkaar te combineren en hiernaar te handelen kunnen we een deel hiervan voorkomen.
Vang het op en gebruik het slim Als er meer water valt dan ons land aankan, is het zaak een deel ervan op te vangen op een veilige plek. Op kleine schaal kun je hierbij denken aan een regenton, maar er zijn natuurlijk ook grotere oplossingen denkbaar. Dit water kan op de momenten waarop er even niks uit de lucht komt vallen gebruikt worden om de grond toch van vocht te voorzien; denk aan het besproeien van de tuin met water uit de regenton.
Regenwater filteren is, als het op grotere schaal en op andere plekken dan alleen de tuin wordt ingezet, aan te raden. Er kan tenslotte altijd wat vuil of zand in terecht zijn gekomen. Het gefilterde water kan vervolgens op verschillende manieren worden ingezet. Denk aan een infiltratiesysteem om de grond te bevochtigen. Maar ook een systeem om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen is denkbaar; waarom zouden we dat met drinkwater doen?