Als onderdeel van de energietransitie gaan steeds meer Nederlanders op zoek naar een alternatief voor de cv-ketel. Het populairste alternatief is de warmtepomp, die vooral geschikt is voor goed geïsoleerde huizen. De lucht-/waterwarmtepomp tref je het meeste aan, en deze is het Nederlandse straatbeeld dan ook snel aan het veranderen. En niet alleen voor het oog. Warmtepompen produceren namelijk ook geluid. Gelukkig is er een oplossing voor.

Geluidsisolerende omkasting
De geluidsuitstoot van een warmtepomp kan een storende factor zijn voor haar eigenaar. Of buurtbewoners. Zeker wanneer meerdere warmtepompen op een rijtje staan, zoals in nieuwbouwwijken geen uitzondering is. In het in april 2021 bijgewerkte Bouwbesluit zijn dan ook bepalingen opgenomen die geschillen moeten voorkomen. Een goede oplossing waarmee aan de aangescherpte wetgeving kan worden voldaan is voorhanden: de geluidsisolerende omkasting. Merford biedt deze omkasting aan, in meerdere uitvoeringen. Dit jaar introduceerde de specialist in akoestische oplossingen de warmtepompomkasting ACE, die uitblinkt in de categorie van warmtepompen die vooral laagfrequent geluid produceren. Afhankelijk van het geluidsspectrum van de warmtepomp reduceert ACE de geluidsuitstoot met 14 db(A).

Gepatenteerde technologieACE installeer je eenvoudig om een vrijstaande warmtepomp. Met ACE wordt het geluid van de warmtepomp flink gedempt, maar de luchtstromen naar en van het apparaat blijven nagenoeg intact. Van een rendementsverlies is dus nauwelijks sprake. Ventilerende roosters worden gebruikelijkerwijs opgebouwd uit lamellen. ACE is de uitzondering op die regel. Een matrix, opgebouwd uit kunststof elementen met de naam NoiseTrap® Blox, vervangt het rooster. NoiseTrap Blox zijn licht, duurzaam en uitgerust met een nieuwe, gepatenteerde technologie die een drastische demping van met name lage frequenties realiseert.

Keuzehulp
Op stillewarmtepomp.nl kan in een laagdrempelige keuzehulp worden nagegaan welke warmtepompomkastingen geschikt zijn voor een specifieke buitenunit. Dit geldt voor zowel warmtepompen als airco’s. Installateurs en particulieren kunnen de omkasting vervolgens eenvoudig bestellen via respectievelijk een groothandel naar keuze of Akoestiekwinkel.nl, de webshop van Merford.