hout-leveren-vuur-hout-gardero

Veel mensen willen de komende tijd in de tuin aan de slag. Door de enorme wereldvraag is er al maanden sprake van enorme schaarste aan materialen. Daar komt nog eens bij dat nieuwe aanvoer van hout stokt in het Suezkanaal. 

Houtondernemer Henk Jan Bijmolt, directeur van Gadero, vreest voor de voorraden van tuinhout in de meivakantie. Hij legt uit: ,,We hebben al problemen met de houtaanvoer uit Europa en nu lopen containers uit Azië ook nog eens in de soep. De ellende begon eind 2020 met Scandinavisch vuren, veel gebruikt voor blokhutten en schuurtjes. Deze houtsoort werd megaschaars en is inmiddels 40% duurder geworden. Dit komt niet alleen door de stijgende vraag naar huis- en tuinitems door corona, eveneens ontdekken Amerikanen en Chinezen Europa om hout in te kopen. Dat merken we, zeker 30% van alle blokhutten zijn al uitverkocht voor dit seizoen. Ook ons Lariks Douglas hout, veel gebruikt voor overkappingen, is niet aan te slepen. We hebben nog circa 6 weken voorraad staan.

En nu hebben we er ook nog eens een extra probleem bij door het containerschip die dwars geparkeerd staat in het Suezkanaal.
Vooral onze Bankirai vlonderplanken uit Indonesië, Cortenstaal borderstrips uit India, composiet rabat en PVC vloeren uit China staan vast in containerschepen die achter het gecrashte containerschip liggen. Daarbij zijn er ook nog leveranciers van ons die containers hebben vast staan waar ik nog geen weet van heb. Gelukkig hebben we nog 6-8 weken voorraad staan, maar het raakt snel op. Ik maak me zorgen om wat en hoeveel we rond de meivakantie nog beschikbaar hebben. De alternatieven zijn beperkt.”

Het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis verwacht nog enkele dagen nodig te hebben voordat het containerschip weer verder kan varen. Het inklaren van goederen in Rotterdam kan ook nog zorgen voor vertraging als alle schepen straks tegelijk willen lossen.

Houthandel Gadero begon 10 jaar geleden met de verkoop van tuinhout en sierbestrating. Inmiddels levert het houtbedrijf in 6 landen.

 

 

Bedrijfspagina Gardero