Multiplex: hier gebruik je het voor!

398

Multiplex is een veelgebruikt plaatmateriaal. Zowel in het interieur als exterieur wordt het veelvuldig toegepast. Niet zo vreemd, het materiaal is namelijk relatief goedkoop, eenvoudig te bewerken en voor van alles te gebruiken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over multiplex!

  1. Wat is multiplex?
    Multiplex plaatmateriaal bestaat uit meerdere massief houten fineerlagen. De dunne lagen houtfineer worden kruislings op elkaar verlijmd en vervolgens samengeperst. Hierdoor lijkt multiplex aan het oppervlak op massief hout, maar heeft het andere eigenschappen. Je koopt multiplex bij Intriplex, een houtspeciaalzaak of bij de reguliere bouwmarkt.
  2. Welke voordelen biedt multiplex?
    Waar massief hout onder invloed van kou, warmte en vocht de neiging heeft om krom te trekken, doet multiplex dit maar nauwelijks. Bovendien is een multiplexplaat vlakker dan een massief houten plaat. Hierdoor is het eenvoudiger strak af te werken
  3. Welke soorten multiplex zijn er?
    Er zijn allerlei soorten multiplex verkrijgbaar, opgebouwd met verschillende houtsoorten. Elke houtsoort biedt weer andere toepassingsmogelijkheden.

Populieren multiplex
Populieren multiplex kan enkel binnenshuis worden toegepast, in een niet-vochtige omgeving. Deze soort multiplex is voordelig, licht van gewicht en heeft een warme uitstraling. Dit maakt populieren multiplex erg populair voor interieurtoepassingen. Populieren multiplex is echter wel redelijk zacht, waardoor het niet te zwaar belast kan worden. 

Berken multiplex
Berken multiplex wordt het meest gebruikt. Deze soort multiplex ziet er namelijk niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens ontzettend sterk. Berken multiplex bestaat namelijk uit veel dunne fineerlagen, waardoor de plaat onder druk niet zal buigen. Dit maakt het geschikt voor toepassingen die een relatief zware belasting leveren. Berken multiplex kan zelfs in vochtige ruimtes worden gebruikt, mits het behandeld wordt met een (transparante) lak.

Okoume/Hardhouten multiplex
Okoume en hardhouten multiplex zijn beiden geschikt om buiten te gebruiken, mits op een relatief beschutte plek. Deze soorten multiplex zijn bestand tegen vochtige omstandigheden, omdat ze watervast zijn verlijmd. Ook werken deze houtsoorten minder bij vochtige omstandigheden. Bij buitengebruik is het echter wel belangrijk het multiplex van een goede grondlaag of transparante lak te voorzien.