|
| |

Nationaal Isolatieprogramma van start

renovatie
Afgelopen 2 april heeft de Rijksoverheid een landelijke campagne gestart onder de naam ‘Zet ook de knop om’. De campagne richt zich met praktische besparingstips op huishoudens en ondernemers en wilt zo een stimulans bieden om zo snel mogelijk energie te besparen. Als steun in de rug is het Nationaal Isolatieprogramma opgezet om mensen te helpen bij de isolatie van hun woning. Het is het doel om 2,5 miljoen slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen op de korte termijn, voor 2030, te isoleren.
Stijgende energierekening De vanzelfsprekendheid waarmee energie gebruikt wordt is aan het veranderen. De energierekening stijgt hard, nu zowel gas als elektriciteit flink duurder zijn geworden. Het is zaak om klimaatverandering tegen te gaan en Nederland wil minder afhankelijk zijn van Russisch gas. Er zijn dus tal van redenen om energie te besparen. Onder de naam ‘Zet ook de knop om’, wil de overheid Nederlanders helpen met praktische tips. De landelijke publiekscampagne verschijnt op alle media.
De praktische tips zijn direct toepasbaar en zorgen ervoor dat huishoudens en ondernemers eenvoudig en snel energie kunnen besparen. Dit kan onder meer door de thermostaat overdag niet hoger dan 19 graden te zetten en ‘s nachts op 15 graden. Ook korter douchen levert direct een energiebesparing op. Niet alleen richt de overheid zich tot burgers, maar ook doet het kabinet beroep op bedrijven en ondernemers. Deze kunnen besparen op verlichting en verwarming, maar bijvoorbeeld ook door een goede isolatie van bedrijfspanden. Om het goede voorbeeld te geven gaat ook bij het kabinet zelf de knop om. In de winter gaat de verwarming van 200 Rijkskantoren van 21 graden naar 19 graden. In de zomer zal er minder gekoeld worden.

Woningisolatie met Nationaal Isolatieprogramma Veel huiseigenaren willen wel isoleren, maar doen dit niet vanwege gebrek aan geld, kennis en de ingewikkelde subsidiemaatregelen. Op zaterdag 2 april kondigde het kabinet het Nationaal Isolatieprogramma aan met als doel dat er in 2030 2,5 miljoen woningen zijn geïsoleerd. De focus ligt op slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F en G.
Om dit doel te bereiken werkt het kabinet samen met betrokken partijen, van woningeigenaren en VvE’s tot verhuurders, huurders, gemeenten, marktpartijen, Rijk en ngo’s. Het kabinet stelt een bedrag van €4 miljard ter beschikking tot en met 2030. Enerzijds is het de ambitie om 750.000 woningen te isoleren via een wijkgerichte aanpak met gemeenten. Zo kunnen gemeenten inwoners een tegoedbon, voucher of extra korting aanbieden bovenop de subsidies die landelijk beschikbaar zijn. Daarnaast wil de overheid 1.000.000 huurwoningen naar de isolatiestandaard isoleren in zowel het particuliere als sociale segment.
Tenslotte komen er collectieve inkoopinitiatieven voor het versneld isoleren van 750.000 woningen op eigen initiatief. Om dit te stimuleren komt er laagdrempelige, aantrekkelijke en breed toegankelijke subsidie en financiering. Woningeigenaren kunnen kijken op Verbeterjehuis.nl om een eerste beeld te krijgen van de huidige energiezuinigheid van hun woning en de verbeteringen die mogelijk zijn.
Verplicht verduurzamen Er wordt ook gesproken over verplicht verduurzamen in het Nationaal Isolatieprogramma. Deze verplichting is nog niet verder uitgewerkt, maar het gaat om verplicht verduurzamen bij de aan- en/of verkoop van de woning, bijvoorbeeld tot een vooraf bepaald energielabel. Bij verbouwing van de woning is het sinds begin 2022 al verplicht om direct duurzame maatregelen te treffen.
|