Netcongestie wordt een steeds groter probleem in Nederland. Leverancier en producent Huawei FusionSolar rolt bij verschillende bedrijven systemen uit waarmee ondernemers energie kunnen opwekken, opslaan, terugleveren of verkopen. Dit soort technologie is hard nodig, want geen ondernemer wil machines en andere energieverbruikers stil hoeven leggen door problemen met het centrale energienet.
Robert Jüdell is Senior Partner Development Manager bij Huawei Technologies Netherlands. “De komende maanden rollen we 35 grote projecten uit met batterijopslag. Deze bedrijven kozen eerder al voor plaatsing van zonnepanelen om zo een steentje bij te dragen aan de energietransitie. Ons systeem is modulair. Het is al mogelijk om vijf batterijen van 200 kWh parallel te schakelen en grotere batterijen zijn in ontwikkeling. Ook het bijplaatsen van panelen en omvormers is eenvoudig. En als je nog een stap verder wilt gaan, kun je ook laadpalen plaatsen en die ook aansluiten op het systeem. Ook die flexibiliteit bieden we.”
Grotere kans op aansluiting energienet
Zo helpt Huawei bedrijven om steeds onafhankelijker te worden van de centrale energievoorziening. “Als je een nieuw pand bouwt en een kleinere energievraag hebt doordat je voor een deel zelfvoorzienend bent, is de kans groter dat je toch aangesloten kunt worden op de bestaande energie-infrastructuur.” Het zijn nu vooral agrarische bedrijven en distributiecentra die hiermee aan de slag gaan. “Daar zien we de ondernemers die voorop lopen, maar onze oplossingen zijn geschikt voor elk soort onderneming dus ook voor bedrijven in de bouw en voor bedrijven met een minder grote energievraag.”
Meer balans op het net
Huawei richt zich niet alleen op bedrijven onafhankelijker maken van het elektriciteitsnet. “We kunnen ook een bijdrage leveren aan meer balans op het net. En dat is nodig, want in een deel van Nederland is het geen vijf voor twaalf meer, maar één voor twaalf.” Jüdell doelt op de knalrode gebieden in provincies met veel agrarische bedrijven zoals Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. En knalrood betekent een zeer grote kans op uitval. “Het is wachten op de politiek. Wat gaat die beslissen? Wordt het net verzwaard, en zo ja, op welke plekken? Komen er subsidies op installaties voor energieopwekking en -opslag?” Huawei verwacht een fikse groei in de vraag naar batterijopslag. “Want zolang het elektriciteitsnet niet uitgebreid wordt en bedrijven blijven groeien, ligt de oplossing in technische oplossingen zoals die van ons.”
Terugverdientijd batterij omlaag door energiehandel
Belangrijk onderdeel in zo’n technische oplossing is de batterij. De aanschaf daarvan is een flinke investering. “Door energie te verhandelen, kun je de terugverdientijd aanzienlijk verkorten. Voor veel ondernemers is de energiehandel een nieuw fenomeen. Daarom adviseren wij om dit uit te besteden aan gespecialiseerde partijen die ervaring hebben met de day ahead-markt en de APEX. De prijsverschillen in megawatturen lopen flink uiteen en dat maakt investeren in een batterij aantrekkelijk. Want hiermee kun je energie bewaren tot de prijs gunstig genoeg is voor verkoop of terugleveren.”
Veiligheid
Huawei voldoet met elk batterijsysteem aan de Europese veiligheidsvoorschriften. “Batterijen bevatten lithium dus kiezen wij voor een kant-en-klare module inclusief koel- en blussysteem. Het kalibreren gaat automatisch en dankzij Artificial Intelligence leert het systeem hoe de batterij gebruikt wordt. Het systeem anticipeert daarop door te zorgen dat de batterij op de juiste momenten vol zit. Er is minimaal onderhoud nodig. Het enige waar je als ondernemer of vastgoedeigenaar voor moet zorgen is een degelijke fundering waar de installateur de batterij op kan plaatsen.”
Huawei in het kort
Huawei produceert en levert wereldwijd slimme energieplatforms. Het bedrijf is wereldmarktleider in omvormers en actief in ruim 180 landen. De kennis die het opdoet in landen die qua energietransitie ver zijn, zoals Noorwegen, neemt het mee naar landen als Nederland. In Noorwegen is bijvoorbeeld al 90 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch. Huawei werkt samen met ontwikkelaars en installatiepartijen en levert totaaloplossingen voor energiemanagement inclusief laadpalen.