Nieuw: de belangrijkste subsidieregelingen voor 2023

223
Dit moet je weten over subsidies in 2023

Ben je klaar om jouw huis een upgrade te geven? 2023 is het perfecte moment om die droom werkelijkheid te maken! Er zijn nieuwe subsidies regelingen beschikbaar voor huiseigenaren die werken aan projecten voor de verduurzaming van hun huis. Dus of je nu wilt investeren in zonnepanelen, een slimme thermostaat installeren of een andere duurzame investering. Dit is de kans om jouw huis energie-efficiënter te maken, of het nu gaat om het verminderen van jouw carbon footprint of het verhogen van jouw levenskwaliteit. Laten we samen eens kijken naar een aantals subsidies die in 2023 mogelijk zijn.

Waarom het makkelijker wordt om een subsidie te krijgen
In 2022 moest je per se 2 maatregelen nemen om in aanmerking te komen voor een duurzaamheidssubsidie. Voor 2023 is het ook mogelijk om dit aan te vragen voor 1 maatregel. Met deze subsidie is het mogelijk om tot 15% van de kosten terug te krijgen. De meest voor de hand liggende maatregel is isoleren. Dit hoeft geen geldslurpende investering te zijn en kan snel geregeld worden. Zelfs voor relatief goedkope isolaties zoals kruipkelder isolatie wordt er 15% subsidie vrijgesteld. We praten dan wel over gecertificeerd isolatiemateriaal, zoals isolatie chips.Deze chips geven vocht geen kans om naar boven te kruipen en zorgen hierdoor voor een warmere vloer. De verwarming hoeft dat niet meer te compenseren en dat bespaart kosten. Dit maakt het nog interessanter om isoleren te overwegen! Heb je net geïsoleerd of is je huis al geïsoleerd, kijk dan naar andere innovaties zoals: extra subsidie voor hybride warmtepomp vanaf 2022

Begin niet met verven, voordat je dit leest
Je zal er vast niet gelijk aan denken, maar voor het schilderen en behangen van jouw woning is ook subsidie beschikbaar! Het verbeteren en opknappen van woningen helpt namelijk sterk mee aan huisvesting. Deze subsidie is beschikbaar als jouw huis ouder is dan 2 jaar en je het schilderwerk laat doen door een aannemer. De regeling laat je in plaats van 21% BTW, maar 9% BTW betalen voor de dienst. Dit wordt automatisch verrekend door de aannemer. Het goedkoopste is natuurlijk om zelf een kwast te pakken en de muur te schilderen, maar dat is niet voor iedereen zo makkelijk. Voor mensen die een helpende hand kunnen gebruiken is deze subsidie erg interessant. Ben je al klaar om een aannemer aan te stellen? Kijk wat je kan doen in het voorwerk van schilderen 

Hoe je kan besparen op het aanschaffen van een elektrische auto

Deze subsidie maakt elektrisch rijden erg aantrekkelijk!
De grootste vervuiling komt van spoor- en wegvervoer. De miljarden kilo’s CO2-uitstoot heeft erg veel impact op het klimaat. Het wordt aantrekkelijker gemaakt om eerder te reizen met het openbaar vervoer en sommige steden hebben dieselauto’s helemaal verbannen uit de stad. In 2035 is het helemaal niet meer mogelijk om een benzine/diesel auto aan te schaffen.Hierdoor wordt het steeds interessanter om te kijken naar een elektrische auto. Dat wil de overheid ook. Daarom kom er in 2023 een subsidieregeling voor een volledig elektrische auto personenauto(SEPP) die op kan lopen tot boven de € 2000,-. Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s en moet er uiteindelijk voor zorgen dat vervuilende auto’s verleden tijd zijn.

Niet elke regio heeft dezelfde doelstellingen. Hierdoor kan het per gemeente verschillen over bepaalde subsidies. Een gemeente mag zelf ook subsidies verstrekken naar de missie die zij voor ogen hebben. Als een dorp achterloopt op de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente, kunnen zij een subsidie aanbieden die alleen geldt voor mensen uit die regio. Kijk zelf ook eens welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw gemeente.