Twee nieuwe Cat graafmachines op banden van de volgende generatie, de Cat® M314 en M318, zijn voorzien van meerdere ontwerpupdates die de efficiëntie van de machine verbeteren en de bedrijfskosten op de lange termijn verlagen. Geavanceerde hydrauliek zorgt voor een efficiëntere aandrijving van uitrustingsstukken, waaronder Cat kantelbare zwenkinrichtingen, om de flexibiliteit van de machine op het werkterrein te vergroten.

Beide graafmachines op banden van de volgende generatie worden aangedreven door de brandstofzuinige Cat C 4.4-motor die nu voldoet aan de strenge emissienormen EU fase V, Amerikaanse EPA Tier 4 Final en Korea Tier 4 Final. De twee modellen leveren een hoog vermogen en bieden een tot 5 procent lager brandstofverbruik. De grotere brandstoftank op de M314 zorgt voor een langere werktijd tussen tankbeurten.

Van onverharde weg tot asfalt, deze veelzijdige graafmachines zijn gebouwd om snel een grote verscheidenheid aan projecten te kunnen aanpakken. Met een tot 15 procent groter zwenkkoppel ten opzichte van de F-serie of andere gebruikte bouwmachines, kunnen machinisten op de M314 en de M318 snel de huidige klus uitvoeren en naar de volgende gaan. Met een rijsnelheid van meer dan 34 km/h (21 mph) kunnen de machines snel en efficiënt van klus naar klus worden overgebracht.

Werk productiever in comfort

De M314 en de M318 worden standaard geleverd met de nieuwe, grotere cabine voor de machinist van de volgende generatie die zorgt voor een betere toegang/uitgang en meer comfort en productiviteit biedt. Een ontwerp met een motorkap met laag profiel, grote ruiten voor, achter en opzij en kleine cabinepilaren biedt een beter zicht op de sleuf en rondom de machine, waardoor de machine veiliger kan werken. De standaard achteruitkijk- en zijzichtcamera’s verbeteren het zicht nog verder. Geavanceerde viscosedempers verminderen de trillingen in de cabine, waardoor de machinist minder snel vermoeid raakt, terwijl de eenvoudig te bereiken bedieningselementen bijdragen aan een hoger bedieningscomfort.

Klanten kunnen kiezen uit een Deluxe- of Premium-cabineontwerp. De Deluxe-cabine is voorzien van een verwarmde en verstelbare stoel, terwijl de Premium-stoel verwarmd en gekoeld is en automatisch wordt afgesteld. Uitgebreide opbergruimte onder en achter de stoel, in compartimenten boven het hoofd en in consoles zorgt ervoor dat machinisten volop ruimte hebben om spullen op te bergen.

De graafmachines worden gestart met behulp van de drukknop in de cabine of op afstand via een Bluetooth® -sleutelhanger of de unieke functie voor machinist-id. De grote monitor met aanraakscherm van 240 mm (10 inch) en de draaiknopregeling bieden een flexibele en gebruiksvriendelijke navigatie van de bedieningselementen van de machine. Machinisten kunnen de vermogensmodus en de joystick-configuratie volgens hun voorkeuren programmeren, zodat de graafmachine de instellingen van elke machinist tijdens het opstarten onthoudt. De automatische asvergrendeling detecteert wanneer de bedrijfsrem moet worden vergrendeld of ontgrendeld, waardoor het aantal door de machinist vereiste handelingen wordt verminderd.

Beschikbare koppelingstechnologie verhoogt de efficiëntie 

De nieuwe Cat M314 en M318 graafmachines op banden bouwen voort op de standaard Product Link™-technologie waarmee de locatie van de machine, de bedrijfsuren, het brandstofverbruik, de stilstandtijd, de diagnosecodes en andere machinegegevens worden verstrekt.

Nieuwe hulpmiddelen voor diagnose op afstand beschikbaar voor de M314 en de M318 helpen bij het opslaan van servicebezoeken aan het werkterrein om de onderhoudsefficiëntie van de machine te verbeteren. Met de nieuwe functie Probleemoplossing op afstand voeren monteurs van de dealer op afstand diagnosetests uit zonder dat dit van invloed is op de productiviteit van de machine om mogelijke problemen op te sporen door analyse van realtime machinegegevens die door Product Link worden vastgelegd. Flash op afstand werkt volgens het productieschema van het bedrijf en zorgt ervoor dat deze nieuwe graafmachines werken met de meest recente versie van de software aan boord, zodat ze hoge prestaties, maximale efficiëntie en minimale uitvaltijd bieden.

Minder onderhoud vereist 

Filters met een langere levensduur op de Cat M314 en M318 graafmachines op banden van de volgende generatie leveren een besparing tot 10 procent op in onderhoudsonderdelen. Het nieuwe filter voor hydrauliekolie zorgt voor een betere filtratie en een 50 procent langer verversingsinterval van 3000 bedrijfsuren voor minder onderhoud. De zuiverheid van dieselbrandstof is beter beschermd door de nieuwe brandstoffiltratie van de machine op twee niveaus. De levensduur van het filter en de onderhoudsintervallen worden nu op handige wijze bijgehouden op de monitor met aanraakscherm in de cabine, zodat de inzetbaarheid van de machine wordt gemaximaliseerd.

Onderhoudsmonteurs kunnen snel alle dagelijkse onderhoudspunten, inclusief motorolie, vanaf het maaiveld controleren. Cat S O SSM-poorten zijn ook gemakkelijk toegankelijk vanaf het maaiveld voor monsterafname van de vloeistof, waardoor onderhoud wordt vereenvoudigd. De traptreden met gestanste antislipplaat bieden toegang tot het bovenste onderhoudsplatform en helpen slippen te voorkomen.

De nieuwe Cat M318 graafmachine op banden van de volgende generatie zijn te zien in de indoor North Hall-expositie van Caterpillar, #N10647, tijdens CONEXPO-CON/AGG 2020. Voor meer informatie over de M314 en M318 graafmachines op banden, neemt u contact op met uw plaatselijke Cat dealer of gaat u naar www.cat.com.

 

PRODUCTSPECIFICATIES M314 & M318

MODEL CAT M314 CAT M318
Motor Cat C 4.4 Cat C4.4
Vermogen – ISO 14396, kW (pk) 110 (148) 129 (174)
Bedrijfsgewicht, kg (lb) 15 000 – 18 000
(33,069 – 39,683)
17 500 – 19 950
(38,580 – 43,980)
Max. graafdiepte, mm (ft/inch) 5 290 (17’ 4”) 5 600 (18’ 4”)
Max. reikwijdte op maaiveldhoogte, mm (ft/inch) 8 650 (28’ 5”) 8 960 (29’ 5”)
Max. laadhoogte, mm (ft/inch) 7 010 (23’ 0”) 7 170 (23’ 6”)