Afbeelding
machine bouw met computers

Automatisering in de machinebouw wordt een standaard

bouw
We leven in een bijzondere tijd. Technologische ontwikkelingen nemen een grote vlucht en zorgen voor een complete revolutie in de bouwsector. Het was slechts een kwestie van tijd, voordat ook deze branche te maken zou krijgen met enorme veranderingen. Die lijken inmiddels niet meer alleen te worden ingegeven door krapte op de arbeidsmarkt. Ook het thema duurzaamheid speelt nu een belangrijke rol. Om duurzaam, efficiƫnt en snel te kunnen bouwen, wordt steeds vaker geavanceerde technologie ingezet. Machines worden tegenwoordig aangestuurd door computers die tot op de millimeter nauwkeurig kunnen werken.
De voordelen van automatisering We zagen deze trend jaren geleden al in de kozijnbouw opduiken. Stap vandaag de dag eens een machinaal timmerbedrijf binnen. Je ziet er grote robots die door een medewerker achter een beeldscherm worden bediend. Vooraf toont de computer in 3D al een virtuele weergave van het te ontwerpen kozijn. Na de juiste instellingen te hebben ingevoerd, gaat de zaagmachine aan de slag. Mensenhanden komen er vrijwel niet meer aan te pas. Het verhoogt de productiecapaciteit, verkleint de kans op fouten en reduceert het aantal ongevallen op de werkplaats.
Robots nu al heel gewoon Al in 1993 werd gesteld dat robotisering de bouwsector uiteindelijk zou gaan domineren. We zijn ruim een kwart eeuw verder en veel van die stelling kan inmiddels worden bevestigd. We zien overal ter wereld robots opduiken op bouwplaatsen. Het zijn veelal machines die het werk van de bouwvakkers minder zwaar maken. Ze werken samen met het personeel en worden dan ook wel cobots genoemd. Tegelijk zien we ook steeds vaker de inzet van drones op bouwplaatsen. Deze drones worden bijvoorbeeld ingezet om de activiteiten te monitoren. Zo kan worden vastgesteld of de werkelijkheid overeenkomt met de vooraf bedachte ontwerpen. Dit voorkomt fouten en verhoogt bovendien de veiligheid op de bouwplaats.
Toekomstbeeld Er liggen op het gebied van machinebouw nog volop kansen en uitdagingen in deze branche:
  • Prefabricage in een fabrieksomgeving zal verder gaan toenemen
  • 3D-printing zal zorgen voor geheel nieuwe bouwconcepten
  • Door integratie van data kunnen bedrijven hun werkprocessen optimaliseren
Hoewel de toenemende digitalisering van de bouwsector kansen biedt, zijn er ook bedreigingen. Bedrijven die niet op tijd instappen, kunnen de concurrentieslag definitief verliezen. Juist in een sector waar traditionele werkmethoden jarenlang als de meest voor de hand liggende keuze werden gezien, is dit een serieus punt van aandacht voor eigenaren van bouwbedrijven.