Welke verzekeringen heb je nodig als je een huis koopt?

bouw
Bij het kopen van een huis komt veel kijken. En na het berekenen van je maximale hypotheekbedrag en het regelen van de verhuizers denk je misschien alles te hebben gehad, maar dan komen de verzekeringen nog kijken. Om het voor jou overzichtelijk te maken, hebben wij de belangrijkste verzekeringen voor je op een rijtje gezet, mét uitleg waarom je ze nodig hebt.
In dit artikelen behandelen we het belang van de volgende verzekeringen:
  • Opstalverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
Opstalverzekering De opstalverzekering is verplicht gesteld door de geldverstrekker van de hypotheek. We verstaan diverse verzekeringen onder opstalverzekeringen:
  • Brandverzekering; dekt tegen brand, blikseminslag en ontploffing
  • Uitgebreide gevarenverzekering (UGV); dekt ook stormschade vanaf windkracht 7, vandalisme, diefstal en neerstortende vliegtuigen
  • Extra uitgebreide gevarenverzekering (UGV+); biedt extra dekking in geval van schroei-, zeng- en smeltschade, waterschade dat is binnengestroomd via de begane grond, hak-en breekwerk om een defecte waterleiding te vinden
  • All-Risk verzekering; dekt je in tegen alles wat van buiten je woning schade veroorzaakt, maar neemt ook de fundering mee
De kosten van een opstalverzekering kunnen zeer uiteen lopen. De regio waarin het huis staat, de bouwwijze, staat van onderhoud en herbouwwaarde zijn allen van invloed op de hoogte van je premie. En heb je een appartement gekocht? Dan sluit de VvE een opstalverzekering af voor het hele gebouw.
Inboedelverzekering Met de opstalverzekering zijn ‘de stenen’ verzekerd, maar ook je bezittingen wil je verzekeren. Dat doe je met een inboedelverzekering. Hiermee wordt je ingedekt tegen waterschade, brand en diefstal van je inboedel. Denk hierbij aan meubels en elektronische apparaten. Het dekkingsbedrag wordt vastgesteld op basis van je bezittingen. De waarde van je inboedel wordt vervolgens berekend op basis van de nieuwwaarde van je inboedel. Let wel, er wordt vaak alleen uitgekeerd indien de dagwaarde ten minste 40% bedraagt van de nieuwwaarde. De inboedelverzekering wordt niet verplicht maar is ten zeerste aan te raden. Een ongeluk zit per slot van rekening in een klein hoekje.
Aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering Een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering hebben niet direct betrekking op je huis, maar worden wel geadviseerd om af te sluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je namelijk gedekt tegen schade die je tegen een andere persoon of diens bezittingen veroorzaakt.
Kom je daar niet uit? Dan kan het voorkomen dat er in sommige gevallen een rechtszaak uit voortvloeit. Dat kan hoog in de papieren oplopen. Met een rechtsbijstandverzekering dek je onder andere de proces- en juridische kosten en andere deskundige bijstand die zijn opgenomen in de polisvoorwaarden.
Meer weten over verzekeringen? In sommige gevallen kun je je verzekeringen ook bespreken met je makelaar. Hij of zij kan je dan adviseren over welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Bert van Vulpen, onder andere actief als makelaar in Zaandam en makelaar in Amstelveen. Deze makelaar biedt een full service dienstverlening, waardoor je naast het kopen en verkopen van je woning ook advies kan inwinnen over verzekeringen, hypotheek en verhuizen. Daarmee heb je alles onder één dak!