Afbeelding
hibin-bouwprijs-bouwbedrijf

Rc Panels is Fabrikant van de Toekomst

bouw
  • Categorie-awards voor Gyproc, Rc Panels, VELUX Nederland en Wienerberger
  • Enquête voor Publieksprijs opengesteld
Rc Panels is door een vakjury unaniem uitgeroepen tot Fabrikant van de Toekomst 2021. Met de innovatieve Terugwingevel won Rc Panels ook in de categorie ‘Versnelling van de bouw- en renovatieopgave’. De jury van de Hibin Fabrikant van de Toekomst plaatst Rc Panels ‘op eenzame hoogte’ op nummer één van alle inzendingen. “De Terugwingevel van Rc Panels levert een belangrijke bijdrage aan de versnellingsopgave met  betrekking tot renovatie”, aldus het juryrapport.
De jury is enthousiast over de toekomstgerichtheid van het concept: “Energiebesparing en wooncomfort gaan hand in hand met verantwoord materiaalgebruik en aandacht voor hoogwaardig hergebruik in de toekomst. Er is sprake van een goed doordacht concept, waarbij aan verschillende aspecten van de renovatieopgave aandacht is besteed. De productie is vergaand gedigitaliseerd en geautomatiseerd, waarmee maatwerk in een geautomatiseerd proces wordt gerealiseerd en tegelijkertijd wordt geanticipeerd op het tekort aan vakmensen in de bouw.”
Juryvoorzitter Marjet Rutten, die de Fabrikant van de Toekomst-award uitreikte: “De Terugwingevel was in maar liefst drie categorieën genomineerd. Door een complete gevel te produceren, waarin zelfs installaties geïntegreerd worden, realiseert Rc Panels een extreem korte bouwtijd, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Het concept leidt tot beperking van materiaalgebruik en het aantal bouwlogistieke bewegingen. Uit de ontwikkeling van de Terugwingevel in de afgelopen jaren blijkt dat Rc Panels continu bezig is met innovatie. Rc Panels is begonnen in een onbekende markt, heeft veel risico genomen en is nooit gestopt met ontwikkelen. De uitdaging is immers om continu te blijven vernieuwen en daar tijd, geld en energie in te stoppen. Het resultaat is een gedigitaliseerd industrieel proces, een fabriek aangestuurd door robots die iedere gevel op maat produceren. Dat zijn er nu nog zo’n duizend per jaar, maar Rc Panels is al klaar voor opschaling naar 3.000 gevels.”
Voor de Fabrikant van de Toekomst waren acht innovaties van zeven verschillende fabrikanten genomineerd. In vier categorieën werd een winnaar aangewezen, waarna Rc Panels als overallwinnaar werd gekozen. Rc Panels veroverde ook de award in de categorie ‘Versnelling van de bouw- en renovatieopave’. VELUX Nederland won in de categorie ‘Minder primaire grondstoffen’, Gyproc in de categorie ‘Hindervrije bouwlogistiek’ en Wienerberger in de categorie `Data voor stroomlijning van de bouwsector’.
Publieksprijs Samen met de andere fabrikanten die eerder werden genomineerd, dingen de vier categoriewinnaars ook nog mee naar de Publieksprijs. Aan de hand van een door USP Marketing Consultancy opgestelde korte enquête kan iedereen zijn of haar oordeel uitspreken. Alle acht nominaties dingen mee. Deelnemers wordt gevraagd de innovaties te beoordelen op hun bijdrage aan:
  • versnelling van de bouw en renovatie;
  • vermindering gebruik primaire grondstoffen;
  • hindervrije bouwlogistiek;
  • data voor stroomlijning van de bouwsector.
Deelnemen aan de enquête voor de Publieksprijs kan via www.hibin.nl tot en met 2 juli 2021. De winnaar wordt op 7 juli 2021 bekendgemaakt.
Jurysamenstelling De jury van de Fabrikant van de Toekomst bestaat uit Marjet Rutten (voorzitter), Margriet Drijver, voormalig bestuurlijk boegbeeld Renovatieversneller (categorie Versnelling van de bouw- en renovatieopgave), Bianca Seekles, Directievoorzitter ERA Contour B.V. (categorie Minder primaire grondstoffen), Jacqueline Meerkerk, directeur Stichting BIM Loket (categorie Data voor stroomlijning van de bouwsector) en Annemarie Terpstra, vertegenwoordiger MKB Topsector Logistiek (categorie Hindervrije bouwlogistiek).
Achtergrond Fabrikant van de Toekomst De aanpak van de Fabrikant van de Toekomst-verkiezing sluit aan bij de in 2019 opgestelde strategie van Hibin. Die strategie is gebaseerd op vier maatschappelijke opgaven die deel uitmaken van de dagelijkse praktijk van leden. Het zijn opgaven waarbij de bouwtoelevering een bijdrage kan leveren door inzet van haar kennis, positie en rol. De Hibin-strategie is gebaseerd op transparantie en samenwerking. Hibin manifesteert zich daarom nadrukkelijk als Netwerk van de Bouwtoelevering. De verkiezing van de Fabrikant van de Toekomst geeft extra aandacht voor innovaties die de gezamenlijke doelen dichterbij kunnen brengen.
https://www.youtube.com/watch?v=0lgdEz6P5ew