Afbeelding

Elektrisch verwarmen vooral als bijverwarming

bouw
De gasprijs is enorm gestegen en daardoor wordt de vraag gesteld of elektrisch verwarmen interessant is geworden. Als hoofdverwarming is het alleen in combinatie met een warmtepomp rendabel. Een woning volledig elektrisch verwarmen, betekent 2,5 keer zoveel energiekosten in vergelijking met gas.
Elektrische radiatorpaneel De ontwikkeling bij elektrische radiatoren staat niet stil. Er zijn zeer dunne elektrische radiatorpanelen. Het is een elektrische wandradiator die de warmte via de achterkant van het paneel afgeeft. De radiatoren zijn een stuk zuiniger dan de bekende straal- en ventilatorkachels. Deze elektrische kachels hebben gemiddeld een verbruik van 2 kWh per uur. Een paneelradiator verbruikt slechts 0,4 kWh.
Verwarmen met gloeidraad of keramische plaat Een ventilatorkachel is voorzien van een gloeidraad waarbij de warmte door een ventilator wordt verplaatst. Het voordeel is dat er een redelijk grote ruimte verwarmd kan worden, echter de ventilator zorgt wel voor geluid. Een vergelijkbare verwarming is de keramische kachel. In plaats van een gloeidraad werkt de kachel met een keramische plaat. Ook deze kachel heeft een ventilator voor de verplaatsing van de warmte. Voor de bouw wordt voornamelijk de ventilatorkachel gebruikt met een forse gloeidraad voor een groot vermogen. Dankzij dit vermogen en de grote ventilator hebben deze elektrische kachels een groot warmtebereik.
Design in de badkamer Een veel gebruikte elektrische radiator is de handdoekradiator in de badkamer. Vooral in woningen die volledig zijn voorzien van vloerverwarming wordt deze radiator als extra voorziening geplaatst. In uiterlijk verschilt het nauwelijks van een Cv-radiator. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen en voorzien van een aan/uit schakeling of thermostatische schakeling.
Infrarood verwarmt objecten Infrarood verwarmen heeft een eigen specifieke manier van verwarmen. Het verwarmt namelijk objecten in plaats van een omgeving. Het wordt dan ook gebruikt voor niet geïsoleerde ruimten zoals terrasverwarming. Om een woning volledig te verwarmen wordt gebruik gemaakt van grote panelen. De panelen in wit of glasuitvoering kunnen zowel tegen het plafond of tegen de wand worden geplaatst.
Elektrische kachels hebben een geaard stopcontact nodig. Omdat deze kachels een hoog vermogen hebben is een eigen groep in de meterkast geen overbodige luxe. Gebruik nooit een verlengsnoer of stekkerblok voor de aansluiting. De meeste kachels hebben een snoerlengte van zo’n 1,5 meter.