Afbeelding

Dit mag er absoluut niet ontbreken in jouw werkplaats of klusschuur

bouw

Of je nu een professionele werkplaats hebt of graag aan het doe-het-zelven bent in een klusschuur, goed werkplaatsgereedschap is essentieel. En dat niet alleen, ook de indeling, opbergruimte en ophangsystemen zijn belangrijk voor het functioneren van zo’n klusruimte. In dit artikel lees je daarom wat er absoluut niet mag ontbreken in jouw werkplaats of klusschuur. 

1 Een praktische indeling Klussen vraagt om behoorlijk wat ruimte, zowel beweegruimte als ruimte voor het opbergen van gereedschap en het uitstallen van apparatuur. Het is dan ook aan te raden zo efficiënt mogelijk met de beschikbare ruimte om te gaan, door voor een praktische indeling te kiezen.
2 Voldoende opberg- en ophangruimte Klussen gaat gepaard met een grote hoeveelheid aan materialen, waardoor er binnen de kortste keren een chaotisch tafereel kan ontstaan. Om dit te voorkomen is het verstandig om een goede, uitklapbare gereedschapskist aan te schaffen, waarin (klein)gereedschap kan worden opgeborgen, maar ook schroeven, moeren, bouten en ander klein klusmateriaal gesorteerd zijn.

Ook kun je werken met ophangsystemen, om groter gereedschap en benodigdheden als een professionele ladder op te kunnen hangen en optimaal gebruik te maken van de hoogte van de werkplaats of klusschuur.

3 De basisbenodigdheden Welke benodigdheden je allemaal nodig hebt, is logischerwijs afhankelijk van welke klussen je uit gaat voeren. Echter zijn er een aantal basisbenodigdheden die niet mogen ontbreken in iedere werkplaats of klusschuur.

-          (IJzer)zaag -          Bankschroef en/of -klem -          Boormachine -          Combinatietang -          Ducktape -          Hamer -          Inbussleutel(s) -          Kabelsnijder -          Ladder en/of trap(je) -          Nijptang -          Plamuurmes -          Potlood -          Rolmaat -          Schilderstape -          Schroevendraaier(s) -          Spanningszoeker -          Stanleymes -          Steek- en/of ringsleutel(s) -          Veiligheidsbril -          Waterpas -          Waterpomptang -          Werkhandschoenen -          Winkelhaak

4 Grote(re) apparaten en machines Als je weet welke klussen je veelvuldig uit zult gaan voeren, kun je ervoor kiezen om grotere apparaten en machines aan te schaffen om je werkzaamheden te vereenvoudigen. Je kunt dan denken aan boor-, zaag- en schuurmachines. Als je enkel sporadisch gebruik maakt van groter materieel of er simpelweg niet voldoende ruimte voor hebt, kun je de apparaten en machines ook huren.