Afbeelding

Wanneer heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een puincontainer?

bouw

Bij iedere verbouwing komt een flinke afvalstroom op gang. Dit puin kan niet zomaar weg worden gegooid in het reguliere afvalsysteem, maar dient apart verzameld te worden in puinzakken, een puincontainer of aangeboden te worden bij de Milieustraat. Het huren van een puincontainer is praktisch, maar omvat vaak wel enkele haken en ogen. In dit artikel wordt uitgelegd wanneer een vergunning nodig is voor het plaatsen van een puincontainer.

1 Wanneer is een vergunning verplicht? Een vergunning is over het algemeen verplicht als de puincontainer wordt geplaatst op de openbare weg. In de Algemene Plaatselijke Verordening staat onder andere dat het niet toegestaan is om een deel van de weg op een andere manier te gebruiken dan waar deze voor bedoeld is.

Onder openbare weg worden onder andere het trottoir, fietspaden en parkeervakken verstaan. Door een vergunning aan te vragen bij de gemeente, vraag je toestemming om een container op zo’n openbare locatie te plaatsen. Wees op tijd het aanvragen van een vergunning voor een puincontainer. In de meeste gevallen duurt het verkrijgen van een vergunning zo’n één tot twee weken.

2 Wat gebeurt er als er géén vergunning aan is gevraagd? Als je een puincontainer plaatst op een plek waar je eigenlijk een vergunning voor nodig hebt, loop je het risico om een geldboete te krijgen. Dit kan zowel een boete zijn in de vorm van een naheffing van de gemeente, maar ook een boete van de politie voor de overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Bij overtreding dient de container bovendien per direct verplaatst te worden. Hier komen ook kosten bij kijken, omdat het containerbedrijf met spoed de puincontainer moet komen verplaatsen.

3 Hoe zit het met een puincontainer plaatsen op eigen terrein? In het geval van een oprit, tuin of terras, kan een puincontainer ook op eigen terrein geplaatst worden. In dat geval is er geen vergunning of andere toestemming nodig van de gemeente. Het is wel belangrijk dat er voldoende ruimte is om de container er te kunnen plaatsen.