Afbeelding

Heeft een Quooker kraan een positief effect op de energiekosten?

bouw

Kokend waterkranen: je kan er haast niet meer om heen als je in een nieuw huis gaat wonen of de keuken gaat renoveren. Steeds meer mensen vervangen hun waterkoker voor een kokend heet water kraan. De opkomst van de kokend waterkraan is er één van de laatste jaren waarbij hij eerst voornamelijk als luxe werd gezien, maar de kraan wordt steeds populairder. Maar heeft een Quooker kraan nu een positief effect op de energiekosten? We vertellen je er meer over.

Wat is een kokend waterkraan? Laten we eerst even stil staan bij wat een kokend waterkraan precies is. Een Quooker kraan levert op ieder moment van de dag kokend, warm of koud water uit één spuitmond. Het grootste voordeel van deze kraan is tijdwinst en gemak, de kraan maakt een waterkoker namelijk overbodig.

Een Quooker kraan bestaat uit verschillende Quooker kraanonderdelen. Het gekookte water wordt namelijk apart opgeslagen in een reservoir met een inhoud van 4 tot 8 liter. Deze wordt vaak in een kastje onder de spoelbak geplaatst. Het reservoir is voorzien van verwarmingselementen om het water op de juiste temperatuur te brengen en te houden.

Het energieverbruik van een kokend waterkraan Het water van een kokend waterkraan wordt opgeslagen in een reservoir. Dit water moet continu verwarmd worden, en hiervoor is stroom nodig. Maar wat is het energieverbruik hiervan dan? Gemiddeld verbruikt een gezin, bestaand uit drie personen, 511 kWh per jaar. Terwijl je met een waterkoker gemiddeld 35 kWh per jaar verbruikt. Met een waterkoker verbruik je namelijk alleen stroom als je het apparaat aanzet.

Duurzaamheid Als je alleen kijkt naar het energieverbruik, dan is een waterkoker duurzamer dan een kokend waterkraan. Maar als je kijkt naar het waterverbruik, dan is een kokend waterkraan weer duurzamer dan een waterkoker. Dit heeft te maken met het feit dat je met een waterkoker altijd teveel water kookt, terwijl je met een kokend waterkraan precies een kopje water uit de kraan kunt tappen.

Met een kokend waterkraan verbruik je dus minder water, maar wel meer stroom vergeleken met een waterkoker. Hieruit zou je kunnen concluderen dat een waterkoker een positiever effect heeft op de energiekosten. Wil je duurzamer omgaan met energie? Dan is een waterkoker wellicht aan te raden. Vind je het belangrijker om minder water te verbruiken? Dan past een kokend waterkraan daar wellicht beter bij.