Het aantal diefstallen op de bouwplaats nemen tijdens de herfst en winter alleen maar toe, gewoonweg omdat dieven hun kans zien door een verminderde zichtbaarheid. |Hoewel het natuurlijk geen zin heeft om elke bouwplaats in een sterk beveiligde gevangenis om te toveren, kan het wel de moeite waard zijn om te investeren in toegangscontrole en camerabewaking.
Het aantal diefstallen op de bouwplaats nemen tijdens de herfst en winter alleen maar toe, gewoonweg omdat dieven hun kans zien door een verminderde zichtbaarheid. |Hoewel het natuurlijk geen zin heeft om elke bouwplaats in een sterk beveiligde gevangenis om te toveren, kan het wel de moeite waard zijn om te investeren in toegangscontrole en camerabewaking. |

Waarom is bouwplaats- beveiliging zo belangrijk?

bouw
Veiligheid zou altijd een prioriteit moeten zijn op bouwwerven en in andere bouwplaatsen, dat is zeker. Bepaalde periodes van het jaar brengen echter een nieuwe set risico’s met zich mee, waardoor de kans op diefstal meteen zoveel groter wordt. Denk maar aan de wintermaanden, die zich kenmerken door een verminderde zichtbaarheid en dus een grotere kans dat grijpgrage dieven kostbaar en belangrijk materiaal stelen.
Gelukkig bestaan er heel wat manieren waarop aannemers, projectontwikkelaars en bouwbedrijven de veiligheid van een bouwwerf of bouwplaats kunnen optimaliseren. Waarom is die beveilig zo belangrijk en welke methodes bestaan er? Hieronder lees je meer!
Diefstal op bouwplaatsen: de actuele cijfers Voor het belang van een goede werkplaatsbeveiliging duidelijk kan worden, is het belangrijk om de risico’s van bouwplaatsen in de juiste context te plaatsen. Steeds meer bouwbedrijven, aannemers en projectontwikkelaars krijgen te maken met diefstal op bouwplaatsen- en werven. Eén op de twee bouwbedrijven is tot wel 3 keer per jaar het slachtoffer van diefstal.
Zorgwekkend is vooral het feit dat steeds meer diefstallen van kostbare materialen op bouwplaatsen heel wat financiële zorgen met zich meebrengen. Volgens Federale Verzekeringen loopt de gemiddelde schade bij diefstal op een werf al snel op tot wel 30.000 euro. Allianz, een van de grootste verzekeringsmaatschappijen, geeft daarbij aan dat het aantal schademeldingen op de CAR-verzekering (de zogenaamde Bouw- en Montageverzekering) in het eerste kwartaal van 2022 sterk is gestegen.
Het is duidelijk dat maatregelen om het risico op diefstal in bouwplaatsen- en werven te minimaliseren essentieel zijn om veiligheid te garanderen. De vraag is: hoe kunnen projectontwikkelaars en aannemers dat risico verminderen? Hieronder gaan we daar dieper op in.
Hoe minimaliseren projectontwikkelaars en aannemers het risico op diefstal?
Sluit de bouwplaats goed af met hekwerk De beste manier om het risico op diefstal te verlagen, is door in de eerste plaats de bouwplaats zelf goed af te sluiten. Hiervoor zijn speciale beveiligingssloten, zoals SCM gekeurde sloten, voor hekwerk en afzonderlijke ruimtes op de bouwwerf een goede investering. Goed en inbraakvertragend hekwerk, uitgebreid met beveiligingssloten, kan de kans dat ongewenste pottenkijkers hun slag durven slaan ook meteen voor een groot stuk verminderen.
Zorg voor goede verlichting Daarbij is het tijdens de donkere wintermaanden van belang dat de werkplaats optimaal verlicht is. Het aantal diefstallen op de bouwplaats nemen tijdens de herfst en winter alleen maar toe, gewoonweg omdat dieven hun kans zien door een verminderde zichtbaarheid. Bouwlampen zijn een uitstekende investering voor bouwbedrijven en aannemers, omdat deze vorm van verlichting erg flexibel in te zetten is.
Specialisten en bedrijven kunnen het nog een stapje verder nemen en kiezen voor verlichtingsmogelijkheden met ingebouwde bewegingsmelders. Zo worden delen van de bouwplaats waar het risico op diefstal groter is, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van duur materiaal of een betere toegankelijkheid, toch optimaal beschermd tegen dieven.
[caption id=”attachment_218112” align=”aligncenter” width=”800”] Hoewel het natuurlijk geen zin heeft om elke bouwplaats in een sterk beveiligde gevangenis om te toveren, kan het wel de moeite waard zijn om te investeren in toegangscontrole en camerabewaking.[/caption]
Toegangscontrole en camerabewaking op de bouwplaats Hoewel het natuurlijk geen zin heeft om elke bouwplaats in een sterk beveiligde gevangenis om te toveren, kan het wel de moeite waard zijn om te investeren in toegangscontrole en camerabewaking. Dit is een overkoepelende term voor alle maatregelen waarbij het in- en uitgaan van de bouwplaats gecontroleerd wordt. Bouwwerven zijn immers vaak nogal té toegankelijk voor mensen die daar niets te zoeken hebben, waaronder dieven.
Tot de mogelijkheden behoren ook maatregelen voor mobiele surveillance, zoals mobiele cameramasten, die een preventieve werking hebben en inbrekers twee keer zullen doen nadenken voor ze de bouwplaats betreden. Als ze de sprong dan toch wagen, garanderen de vele camera’s en opgeleide centralisten dat dat niet onopgemerkt gebeurt.
Bewaar en transporteer waardevolle spullen extra veilig Ten slotte zijn er ook maatregelen om bestelwagens en andere belangrijke voertuigen op bouwplaatsen te beveiligen. Het belang van bestelwagenbeveiliging wordt vaak onderschat, terwijl inbrekers doorgaans juist voertuigen opzoeken om kostbaar gereedschap te stelen.
Bouwbedrijven kunnen allerlei goede maatregelen nemen om deze risico’s te verminderen. Werknemers kunnen verplicht worden belangrijk gereedschap mee naar huis te nemen na de shift. Ook bestaan er heel wat beveiligde opslagruimtes voor bouwplaatsen, mobiel of vast, waar gereedschap in categorieën opgeslagen kan worden.
Voorzie ook je klanten van de nodige informatie omtrent bouwplaatsbeveiliging Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat de beveiliging van de bouwplaats een essentiële stap is bij het realiseren van een verantwoorde werkomgeving en dus ook geslaagde projecten. 
Zowel aannemers als architecten, bouwbedrijven en andere specialisten in de bouwsector doen er goed aan deze maatregelen te overwegen en ook hun klanten te informeren over het belang van een goed beveiligde bouwplaats!
 
Het aantal diefstallen op de bouwplaats nemen tijdens de herfst en winter alleen maar toe, gewoonweg omdat dieven hun kans zien door een verminderde zichtbaarheid. |Hoewel het natuurlijk geen zin heeft om elke bouwplaats in een sterk beveiligde gevangenis om te toveren, kan het wel de moeite waard zijn om te investeren in toegangscontrole en camerabewaking.