Afbeelding

Wie draagt de kosten voor een veiligheidsbril op sterkte?

bouw

VeiligheidsbriIn sectoren zoals de bouw waar veiligheid voorop staat, zijn veiligheidsbrillen niet alleen essentieel, maar vaak ook verplicht. Wanneer een medewerker een veiligheidsbril op sterkte nodig heeft, rijst echter de vraag: wie betaalt de rekening voor deze veiligheidsbril? Is het de verantwoordelijkheid van de werkgever of de werknemer zelf?

Een duik in de wetgeving De Arbowet biedt enige duidelijkheid over deze vraag. Volgens deze wet zijn er specifieke stappen die een werkgever moet volgen om de oogveiligheid van werknemers te waarborgen: 1. Risico-evaluatie: Eerst en vooral moet een werkgever nagaan of risico’s voor de ogen volledig kunnen worden uitgesloten.

2. Risicobeperking: Als het uitsluiten van risico’s niet mogelijk is, is de volgende stap om de blootstellingstijd aan deze risico’s te minimaliseren.

Wanneer deze voorzorgsmaatregelen niet voldoende zijn om het risico voor werknemers te elimineren, komt de noodzaak voor specifieke veiligheidsuitrusting, zoals een veiligheidsbril op sterkte, in beeld.

Vergoeding werkgever Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit, als alle bovengenoemde stappen zijn gevolgd en er nog steeds een risico bestaat, is de werkgever verantwoordelijk voor het verstrekken en de vergoeding van een veiligheidsbril op sterkte. Dit is niet enkel een wettelijke verplichting, maar ook een investering in het welzijn van de werknemer en op de lange termijn ook in de productiviteit van het bedrijf.

Een essentiële stap in dit proces is het uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hierin worden alle mogelijke risico’s in kaart gebracht en wordt bepaald welke preventieve maatregelen nodig zijn.

Het selecteren en financieren van veiligheidsbrillen kan complex zijn voor werkgevers. Gelukkig maken specialisten zoals Seeh dit traject eenvoudiger. Ze bieden niet alleen kwalitatieve veiligheidsbrillen, maar assisteren ook met de administratie en geven professioneel advies. Bovendien is het aanmeten van de juiste bril gemakkelijk, dankzij de meer dan 600+ Hans Anders vestigingen in Nederland en België.