Verbouwing financieren: dit zijn je opties

bouw

Ga je aan de slag met een verbouwing thuis? Let op, want dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Om de boel te betalen, kun je natuurlijk lenen. Maar je kunt ook je hypotheek gebruiken om de verbouwing te betalen. Je kunt je bestaande hypotheek verhogen, een aparte verbouwingshypotheek erbij nemen, je hele hypotheek omzetten naar een nieuwe, of het geld in een bouwdepot stoppen. Wil jij meer weten over wat de opties zijn om de verbouwing te financieren? Wij hebben alle informatie verzameld, dus lees verder!

Hypotheek verhogen

Een van de meest gemaakte keuzes is om je huidige hypotheek te verhogen via HV.nl. Dit kan een slimme manier zijn om je verbouwing te betalen, omdat de rente vaak lager is dan bij andere leningen. Als je toen je de hypotheek afsloot al rekening hield met wat extra ruimte, kun je misschien je hypotheek verhogen zonder dat het je extra kost. Maar je moet wel op een aantal dingen letten. Kijk dus even hoe je hypotheek er nu voor staat en wat je huis waard gaat zijn na de verbouwing.

Tweede hypotheek of verbouwingshypotheek

Lukt het niet om je huidige hypotheek te verhogen? In dat geval kun je denken aan een tweede hypotheek. Zo krijg je extra geld voor je verbouwing. Let op: een tweede hypotheek betekent wel extra kosten, zoals die voor de notaris, maar het kan handig zijn als je grootse verbouwplannen hebt. Laat je indien nodig even adviseren om een weloverwogen keuze te maken.

Bouwdepot

Je kunt ook een bouwdepot gebruiken, dat is een soort potje geld bij je hypotheek speciaal voor de verbouwing. Je zet geld apart voor alle verbouwkosten. Je betaalt alleen rente over het geld dat je echt gebruikt, en de rente die je krijgt over het geld in het depot maakt dat weer een beetje goed. Weet wel dat er een limiet aan zit hoeveel je kunt lenen met een bouwdepot. Dit bedrag hangt meestal af van hoeveel je huis waard is na de verbouwing.

Persoonlijke lening

Als een extra hypotheek geen optie is voor je, of als je liever niet je hypotheek gebruikt, kun je denken aan een persoonlijke lening. Met zo’n lening krijg je een bepaald bedrag, waarover je rente betaalt, en je spreekt af hoe lang je erover doet om het terug te betalen. De rente is meestal hoger dan bij een hypotheek, maar voor kleinere verbouwingen kan het prima werken, zeker als je niet heel veel geld nodig hebt. Er zijn dus verschillende manieren om een verbouwing te financieren. Wat past bij jou?