Afbeelding

DE BESTE ENERGIEZUINIGE KOELINGSSYSTEMEN

bouw

Op warme dagen kan het een verademing zijn om de airco aan te zetten. Toch hebben airco’s een aantal nadelen. Airco’s verbruiken namelijk aanzienlijk meer energie dan andere koelingssystemen. Dat is niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Gelukkig zijn er andere energiezuinige manieren om je woning koel te houden.

Warmtepomp als koelingssysteem

Een warmtepomp wordt gewoonlijk gebruikt om ruimtes te verwarmen. Toch kunnen de meeste warmtepompen ook als koelingssysteem gebruikt worden. Het proces van de warmtepomp wordt dan omgekeerd. Warmtepompen kunnen vaak gebruikmaken van zonnepaneelinstallaties en geothermische energie. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en dragen ze bij aan een beter klimaat. Het kan prijzig zijn in aanschaf, maar de energiekosten blijven vervolgens laag. Bovendien komt de warmtepomp het hele jaar goed van pas.

Een ander alternatief is de ouderwetse ventilator. Airco’s zijn de afgelopen jaren populair geworden omdat ze actiever de ruimte koelen dan andere koelingssystemen. Toch is de ventilator een betere optie om verschillende redenen. Het is goedkoper in aanschaf, maar ook in energiekosten. Doordat ze minder energie verbruiken zijn ze ook beter voor het milieu. Daarbij kan een airco voor droge lucht zorgen. Zo kun je keelirritaties en andere gezondheidsklachten krijgen. Daarom wordt het aangeraden om de airco weer in te ruilen voor een ventilator. Gelukkig hoeft het allemaal niet compleet ouderwets. Er zijn tegenwoordig ook slimme ventilatoren. Met een slimme ventilator kun je eenvoudig de verschillende standen en functies op afstand bedienen, vanaf je telefoon.

Kies voor een luchtontvochtiger

 Luchtontvochtigers zijn niet ontworpen om lucht te koelen. Ze worden vooral gebruikt om schimmels, huisstofmijt en andere allergenen te verminderen. Toch kan het ontvochtigen van de lucht ervoor zorgen dat de lucht koeler aanvoelt. Bovendien creëert het een gezonder leefklimaat. Er zijn verschillende soorten luchtontvochtigers. Voor ruimtes met een temperatuur van minstens 15 graden wordt een condens luchtontvochtiger aangeraden. Deze blaast de ontvochtigde lucht weer de ruimte in zonder deze te verwarmen, in tegenstelling tot de absorptiebevochtiger.

Investeer in een torenventilator 

Een ander alternatief voor de airco is een torenventilator. De meeste torenventilatoren zorgen namelijk voor grote luchtcirculatie, maar verbruiken daarbij minder energie dan een airco. Een ander voordeel van een torenventilator is dat ze vaak minder geluid maken dan een traditionele ventilator met draaiende bladen. Daarbij blazen torenventilatoren lucht op verschillende hoogtes, en kunnen ze heen-en-weer draaien. Hierdoor is het bereik van de torenventilator groot. Veel torenventilatoren beschikken tegenwoordig ook over een ionisatie functie. Een torenventilator met ionisatie zuivert de lucht en zorgt voor een gezonder leefklimaat.