Afbeelding

Hoe weet je of de woningisolatie toe is aan verbetering?

bouw

Goede isolatie is essentieel voor een comfortabel en energiezuinig huis. Het houdt de warmte binnen tijdens de wintermaanden en houdt de woning lekker koel in de zomer. Toch is lang niet iedere woning optimaal geïsoleerd. Zeker woningen van voor de jaren 80 kunnen op dit vlak extra aandacht gebruiken! In dit artikel bespreken we enkele tekenen waaraan je kunt herkennen of de woningisolatie toe is aan verbetering.

Hoge energiekosten

Een van de tekenen dat de isolatie mogelijk niet optimaal is, is een hoge energierekening. Als je merkt dat jouw energiekosten veel hoger liggen dan het gemiddelde, kan dit erop wijzen dat er warmte verloren gaat door verouderde (of het gebrek aan) isolatie. Neem in dat geval contact op met een isolatiespecialist om een inspectie uit te laten voeren.
Bij Lammertink Isolatie kun je eerst een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen en de alle mogelijkheden bespreken. In veel gevallen is het bijvoorbeeld een optie om de spouwmuur te laten na-isoleren. Hierbij wordt er via kleine gaatjes in de buitenmuur isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten.

Tocht en koude plekken

Ook tocht en koude plekken in huis kunnen indicatoren zijn van slechte isolatie. Loop door je huis en voel of er veel tocht is rond de ramen, deuren en andere openingen. Let ook op koude plekken in de muren en op de vloer, voornamelijk in de buurt van de buitenmuren. Merk je dat specifieke delen altijd kouder aanvoelen dan de rest van je woning? Dan kan dit wijzen op isolatieproblemen die aangepakt moeten worden.

Condensatie en vochtproblemen

Als er condens op de ramen of muren verschijnt, kan dit erop duiden dat er warme lucht van binnen naar buiten lekt en condenseert op koude oppervlakken. Op de lange termijn kan dit leiden tot vochtproblemen en zelfs tot schimmelproblemen. Dit is niet alleen schadelijk voor de woning, maar ook slecht voor je gezondheid. Pak vochtproblemen daarom zo snel mogelijk aan en laat de staat van de isolatie controleren door een professional. Overweeg daarnaast om standaard dubbel glas te vervangen voor HR++ glas voor een optimaal effect.

Ouderdom van de isolatie

Ten slotte kan de leeftijd van de isolatie een indicatie zijn dat deze aan verbetering toe is. Als de woning al vele jaren oud is en nog nooit geüpgraded, is de kans groot dat de bestaande woningisolatie niet meer voldoet aan de huidige normen (of dat er isolatie ontbreekt). Gelukkig is het mogelijk om verouderde spouwmuurisolatie en dakisolatie te verbeteren, zonder het oude te hoeven verwijderen. Dat scheelt een hoop tijd, gedoe en kosten! Een isolatiespecialist kan je persoonlijk adviseren over de mogelijkheden van na-isoleren.

Door aandacht te besteden aan de bovenstaande tekenen, kun je ervoor zorgen dat de isolatie van je woning goed op orde is.