Uniforme ILS Constructieve betonwanden

bouwcomplex
Vier producenten uit de branche van prefab betonwanden voor grondgebonden woningen hebben de handen ineen geslagen en een ILS (InformatieLeveringsSpecificatie) voor constructieve betonwanden opgesteld. Incomplete IFC modellen zijn een dagelijks probleem die een efficiënte engineering in de weg staan.
De ILS voor constructieve betonwanden is een specifieke aanvulling op de BIM Basis ILS die in 2016 is opgesteld door veertien partijen uit de bouw en Building Smart. Deze ILS bevat de gegevensbehoefte van de producenten en is vastgelegd op een poster.
Producenten maken graag een begin met het werken volgens deze poster waarbij ze open staan voor praktijkervaringen uit projecten die in een volgende fase leiden tot verfijning van de informatie op de poster.

Résidence Tellepark te Heerenveen
Op een prachtige plek in hartje Heerenveen verrijzen drie woontorens met ieder acht appartementen en een penthouse. De appartementengebouwen komen op de plek waar tot 2006 het Telle-zwembad stond. De namen van de torens verwijzen naar deze historie; Baaimaster, it Djippe en Sinnegreide zijn Friese namen voor badmeester, het diepe en zonneweide.
VDZ architecten heeft ervoor gekozen de gebouwen zo compact mogelijk te maken, zodat er veel ruimte voor het park is. De parkeerruimten worden voorzien van een sedum dak waardoor het opgaat in het glooiende park. De bouw is in handen van Hesco Bouw B.V.
De RuwBouw Groep levert aan dit project Calduran kalkzandsteenelementen, Dycore breedplaatvloeren en op speciaal verzoek van de constructeur prefab betonnen balken die om het gehele vloerveld zijn gelegd.