Bosch Beton bouwt nieuwe fabriek in Barneveld

bouwcomplex
Keerwandleverancier Bosch Beton verhuist in de eerste helft van 2019 naar een nieuwe, energiezuinige fabriek op bedrijventerrein Harselaar in Barneveld. De nieuwbouwlocatie ligt op slechts enkele kilometers van het huidige onderkomen in Kootwijkerbroek.
Een goed ontsloten perceel van circa 13 hectare wordt de nieuwe thuisbasis van Bosch Beton. Het ligt in de zogeheten Harselaar-Driehoek, ingeklemd tussen de spoorlijn en snelweg A1. ´Mogelijk kan het spoor in de toekomst - na de aanleg van een beoogde railterminal - duurzaam benut worden voor de aan- en afvoer van grondstoffen en producten´, zegt Gert van den Bosch, directeur van de marktleider op het gebied van keerwanden.
Verhuizen staat al langer op het wensenlijstje van Bosch Beton. Na jarenlang overleg en procedures te hebben gevoerd met de gemeente over de ontsluiting van het bouwperceel, heeft de 50-jarige onderneming de benodigde vergunningen nu rond.
BREEAM Outstanding Het bouwrijp maken van de nieuwe locatie voert Bosch Beton in eigen beheer uit. Datzelfde geldt voor de bouw en ontwikkeling van het machinepark. Het multifunctionele fabrieksgebouw krijgt het hoogste duurzaamheidslabel ´BREEAM Outstanding´ en wordt grotendeels gebouwd door plaatselijke bedrijven. Dat gebeurt onder regie van hoofdaannemer Van Mourik Bouw uit Ophemert. Bosch Beton verwacht voor de zomer van 2019 te kunnen verhuizen.
Groene energie Na de verhuizing wil Bosch Beton de huidige locatie in Kootwijkerbroek herinrichten. Het is de bedoeling dat er een zonnepark van circa 10 hectare en een biovergister gerealiseerd worden, die de nieuwe fabriek in Barneveld en de directe leefomgeving in Kootwijkerbroek van groene energie kunnen voorzien.