Prefab betonnen paardenstal in Wognum

bouwcomplex
In het Noord-Hollandse Wognum heeft Anton Bouw & Betontechniek een prefab betonnen paardenstal gebouwd voor een particuliere paardenliefhebber.
De paardenstal van 9 bij 18 m is gebouwd op een gestorte betonnen vloer van 180 mm dik. Deze vloer is dubbel gewapend en monolithisch afgewerkt. Om het beton te beschermen tegen aantasting door urine is gebruik gemaakt van beton met een betonsterkteklasse C45/55 met een milieuklasse XA3.

Vezelwapening

Midden in de stal ligt over de gehele lengte een voergang. Aan de ene zijde staan vijf paardenboxen. Aan de andere zijde is ruimte voor voeropslag, de paardenzadels en de wasplaats. De zijwanden en de achterwanden van de paardenboxen zijn van geprefabriceerd beton. Deze elementen zijn 90 mm dik en bevatten als wapening Forta Ferro 54 kunststofvezels. Een wapening met vezels heeft als voordeel dat de wanden lichter kunnen worden uitgevoerd terwijl de constructie toch bestand is tegen een zware belasting (het gewicht van de paarden of eventueel het trappen van paarden). Ook wordt beton, in tegenstelling tot hout, niet door paarden aangevreten. Bij de productie van deze elementen is 3 kg vezel toegevoegd per m3beton.

Constructief verbonden

De prefab elementen zijn constructief verbonden aan de ondervloer middels zogenoemde gains. Hiervoor steken uit de funderingsvloer stekken. Het nieuw te plaatsen element is voorzien van uitsparingen die exact over de stekken passen. De gains zijn later gevuld met een snelverhardende mortel. Verder zijn de achterwanden tussen stalen spanten geplaatst, die weer de dakconstructie dragen. Aan de afwerking van de stal is veel aandacht besteed. De buitenkant van de stal is voorzien van een gemetselde wand. Aan de voorkant van elk betonnen tussenelement binnen in de stal, is een rollaag gemetseld zodat de stal een authentiek uiterlijk krijgt. Ook zijn er authentieke raamvormen uitgespaard in de betonnen elementen waardoor de stal een oorspronkelijk aanzien heeft. De bouw is verder uitgevoerd door timmerbedrijf Betam.