HECO-schroefanker voor tijdelijke bevestiging en hergebruik in jong beton

bouwcomplex
De Duitse schroevenspecialist HECO heeft van het Deutsche Institut für Bautechnik (DIBt) de certificering gekregen voor het meermalig gebruik van de schroefankers voor tijdelijke bevestigingen. De nieuwe goedkeuring certificeert het gebruik van de MULTI-MONTI® met een diameter van 16 millimeter en MULTI-MONTI®-plus met diameters van 10 en 12 millimeter. Deze schroefankers, die ook een ETA-certificering hebben voor het gebruik in gescheurd beton, kunnen nu dus ook voor tijdelijke bevestigingen worden gebruikt, zelfs in jong beton. De test om vast te stellen dat het schroefanker hergebruikt kan worden, is gemakkelijk en snel met behulp van een meethuls.
“Met de nieuwe goedkeuringen bieden we onze gebruikers een zeer flexibele en tegelijkertijd economische oplossing voor tijdelijke bevestigingen in beton”, legt Andreas Heck, hoofd productmanagement bij HECO, uit. “Afhankelijk van de toepassing kan een schroefanker meerdere keren gebruikt worden - in jong beton zelfs tien keer of vaker.” Naast de voordelen van hergebruik, biedt de mogelijkheid om de schroefankers te verwerken in beton met een druksterkte van 10 N / mm² een enorme tijdwinst. Daarom wordt het gebruik van de MMS-plus schroefankers aanbevolen, vooral bij de bevestiging van richtsteunen voor bekistingen in betonconstructies.
Andere toepassingen zijn de bevestiging van valbescherming of de tijdelijke installatie van toevoerleidingen op bouwplaatsen. “We bieden de schroefankers voor meermalig gebruik met het complete assortiment kopvarianten aan,” zegt Heck. “Zo zijn de toepassingsmogelijkheden heel divers.”
Veilige planning en verwerking De verwerking van de betonankers is heel eenvoudig en tijdbesparend. “De goedkeuring specificeert al de belastingen, die van toepassing zijn op alle belastingsrichtingen. Op deze manier kan gemakkelijk de vereiste ankerdiameter worden bepaald”, legt Heck uit. Een berekening is niet perse nodig aangezien de vereiste diameters en minimale afstanden al gedefinieerd zijn in de goedkeuring.
Het voorboren gebeurt met 14 mm (voor Ø 16), 10 mm (voor Ø 12) of 8 mm (voor Ø 10), afhankelijk van de diameter van het schroefanker. Het is voldoende om het boorstof uit het boorgat te verwijderen door de boormachine een aantal keren in het boorgat heen en weer te bewegen. Het extra uitblazen van het boorgat is niet nodig. Het inschroeven van het anker kan tijdbesparend worden uitgevoerd met een tangentiële slagschroevendraaier.
De test voor hergebruik is eenvoudig uit te voeren met de meethuls. Deze maakt deel uit van het assortiment. De meethuls wordt op het anker geduwd. Als het anker in de meethuls blijft zitten zonder dat de voorkant eruit steekt, mag het anker hergebruikt worden voor andere bevestigingen.
Op het YouTube-kanaal van HECO vindt u eenvoudige video’s met handige installatietips. Links: Het heen en weer bewegen van de boor is voldoende om het boorstof uit het boorgat te verwijderen – het uitblazen van het boorgat is niet nodig.
Rechts: Met een tangentiële slagschroevendraaier kan de schroefanker snel en zonder veel kracht ingedraaid worden.
Links: De meethuls wordt op het schroefanker gedrukt. Zo wordt getest of het schroefanker geschikt is voor hergebruik.
Rechts: Als de voorkant van het schroefanker uit de meethuls steekt, kan het anker niet meer worden gebruikt.
Dankzij de goedkeuring voor hergebruik bieden de MULTI-MONTI-plus schroefankers nieuwe toepassings- en ontwerpopties voor de gebruiker, bijvoorbeeld in de stempelmontage.