Dieven opgelet: hier staan camera’s

bouwcomplex
My Guard – Matthew Kapteijn Een hek erom heen en slot er op. Dat is hoe de gemiddelde bouwplaats in Nederland beveiligd is. In praktijk blijkt dat hek met slot lang niet altijd voldoende om inbraak en diefstal te voorkomen. Dat kan veel beter, volgens specialist Matthew Kapteijn van MyGuard.
“Het gros van de bedrijven onderschat de risico’s van inbraak en diefstal op de bouwplaats. Het wordt dan ook veelal niet meegenomen als stelpost in de offerte. En wil je dan toch extra beveiligen, dan betekent dat dus altijd een meerprijs.” Aan het woord is Matthew Kapteijn, werkzaam bij MyGuard. Dit bedrijf is specialist in mobiele beveiliging van uiteenlopende locaties voor verschillende opdrachtgevers. Van nieuwbouwwijken, leegstaande panden tot aan de neushoorns in dierenpark Amersfoort aan toe. Voor de bouw en infrasector zetten zij mobiele cameramasten in die bouwplaatsen snel en slim beveiligen.
Preventief Het effect van camera-inzet bewijst zich in de praktijk. Er is 24/7 toezicht en controle, een camera werkt preventief en wordt er desondanks ingebroken dan is de pakkans groter dankzij de goede camerabeelden. “Je ziet met name op bouwplaatsen waar diefstalgevoelige spullen, zoals cv-ketels en aggregaten maar ook stalen rijplaten, aanwezig zijn, dat de camera ingezet wordt.”
Sabotage De kracht van de camera’s die MyGuard levert, zit ‘m met name in de slimme techniek. Zo worden de camera’s altijd met een extra accu geleverd. Reden is simpel. Stel dat de stroomkabel gesaboteerd wordt, dan heeft de camera nog voldoende stroom om 72 uur te draaien. Voldoende voor het weekend.  Daarnaast kunnen de camera’s op maat ingesteld worden.  “Het is echter vooral onze service waarmee wij ons onderscheiden. Ons systeem is heel flexibel, altijd inzetbaar en dan bedoelen wij ook echt altijd en denken mee met onze opdrachtgevers. Zo gaan wij altijd zelf naar de betreffende locatie om de situatie op te nemen. Welke camera is het meest geschikt?” In praktijk is de thermische camera het populairst. Deze heeft als groot voordeel dat het ongewenste personen en voertuigen ook in het donker detecteert.
Tips voor cameratoezicht Dat brengt ons meteen op de vraag: ‘Waar moet je op letten als je cameratoezicht in wilt zetten?’  Matthew heeft daar een aantal tips voor: 1. Schat ten eerste goed je risico’s in. Waar zitten de zwakke plekken op de bouwplaats? 2. Berg waardevolle spullen altijd op achter slot en grendel. 3. Zet meerdere camera’s in op één unit. Gebruik geen camera’s die draaien, dat geeft inbrekers