Winnaars Betonprijs 2019

bouwcomplex
Op donderdag 14 november vond de uitreiking plaats van de 21ste editie van de Betonprijs. Deze prestigieuze Betonprijs wordt sinds 1979 elke twee jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector.
Betondag Dit jaar vond de uitreiking plaats tijdens de 62ste editie van de Betondag in de iconische Van Nelle Fabriek. De Betondag had een toekomstgerichte titel, namelijk Panorama Beton. Om die reden werd dit jaar naast de 6 categorieën ook een Toekomstprijs uitgereikt. De deskundige achtkoppige jury onder leiding van juryvoorzitter Henri van der Kamp heeft alle 65 inzendingen beoordeeld. Uiteindelijk werden er 17 projecten genomineerd, verdeeld over 6 categorieën. Na een waardevol juryoverleg zijn de volgende winnaars unaniem vastgesteld. De winnaars ontvingen uit handen van de juryvoorzitter een unieke betonnen trofee.
Bestaande Bouw: Maastunnel, Rotterdam In de categorie Bestaande Bouw werd er uit de 3 genomineerde projecten gekozen voor de renovatie/restauratie van de Maastunnel in Rotterdam. Jury: “In maatschappelijke zin een voorbeeld dat je zorgvuldig omgaat met je erfgoed. Het origineel is in uiterlijke zin gekopieerd, maar in functionele zin aangepast aan de moderne tijd.”
Circulair: Het circulaire viaduct, Dronten In deze nieuwe categorie Circulair werd er uit 2 genomineerde projecten gekozen voor het circulaire viaduct. Jury: “Een van de eerste keren dat er echt circulair ontworpen is. Een vernieuwend concept, een voorloper.”
Civiele Bouwwerken: Albert Cuypgarage, Amsterdam Van de 4 genomineerde projecten in deze diverse categorie, Civiele Bouwwerken, werd er gekozen voor de Albert Cuypgarage in Amsterdam. Jury: “Geweldig om onder water een parkeergarage te maken in binnenstedelijk gebied. Er is meervoudig ruimtegebruik en het geheel is scherp uitgevoerd.”
Grensverleggend: Regiokantoor Natuurmonumenten, Zierikzee In de nieuwe categorie Grensverleggend waren 2 projecten genomineerd. De jury koos voor het regiokantoor Natuurmonumenten in Zierikzee. Jury: “Voor de eerste keer is isolerend beton toegepast: glasschuimbeton. De draagkracht, isolatie en bouwfysische eigenschappen zijn in dit type beton gecombineerd in één materiaal.”
Utiliteitsbouw: Earth Simulation Laboratory, Utrecht Uit de 3 genomineerde projecten koos de jury in de categorie Utiliteitsbouw voor het Earth Simulation Laboratory in Utrecht. Jury: “Hier ligt de kracht van het beton en de bewerking, die samenhangt met de functie van het gebouw. Het is een subtiel samenspel van beton en staal. Alle lijnen lopen door in de elementen.”
Woningbouw: Belvedère, Hilversum Uit de grote verscheidenheid aan projecten in de categorie Woningbouw heeft de jury ervoor gekozen Belvedère in Hilversum tot winnaar uit te roepen. Er waren 3 genomineerde projecten. Jury: “Dit zet je niet zomaar neer, een moeilijk project om in beton voor elkaar te krijgen. De uitkragingen zijn bijzonder gedurfd, er is veel lef getoond. Een markant gebouw met kwaliteit.”
Toekomstprijs: Museum Naturalis, Leiden Tijdens de uitreiking van de Betonprijs werden niet alleen de winnaars van de zes categorieën bekendgemaakt, maar ook de winnaar van de Toekomstprijs. Studenten konden daarbij stemmen op alle 17 genomineerde projecten. 20 procent van de stemmen, en daarmee de meeste, gingen naar Museum Naturalis in Leiden, een iconisch gebouw met diverse hoogwaardige uitvoeringen van beton.
Eervolle vermeldingen De jury heeft 2 genomineerde projecten een eervolle vermelding gegeven, namelijk de Intervam flats in Utrecht en de busbrug in Zwolle.
Genomineerden in de schijnwerpers Tijdens de uitreiking op de Betondag werden de genomineerden projecten in het zonnetje gezet, doordat er per categorie een nominatievideo werd getoond. Ook was er op de Betondag een speciale expositie ingericht. Zo stonden de 17 projecten de hele dag in de schijnwerpers. Alle nominatievideo’s zijn te bekijken via het YouTube kanaal van de Betonvereniging. Op de website Betonprijs.nl kunt u alle toelichtingen van de jury lezen en bekijken welke organisaties bij de genomineerde en winnende projecten betrokken waren.
Jury Betonprijs 2019
  • Henri van der Kamp (juryvoorzitter) - Van Gelder Groep
  • Alfons van Woensel - Struyk Verwo Infra
  • Reinald Top - Zwarts Jansma Architecten
  • Dick van Klaveren - Rijkswaterstaat
  • Ronel Dielissen-Kleinjans - Mebin
  • Marten Klein - Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam
  • Rudi Roijakkers - ABT Groep
  • Aad van der Horst - TU Delft