||
|| betonmixer-bouwplaats-wierda|betonmixer-wierda-bouwproject|bouwproject-betonmixer-wierda

Emissievrije betonprojecten dankzij elektrische aandrijving

bouwcomplex
Elektrificatie in de betonbranche levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van CO2-uitstoot. Wierda Hybrid Technologies levert elektrische aandrijvingen voor truck- en traileropbouw, voor volledig elektrische voertuigen en voor betonmixers. Sinds de start in 2014 heeft Wierda Hybrid 71 mixers voorzien van een elektrische aandrijving. Business Development Manager bij Wierda Hybrid, Rob Bergevoet: “Met onze bewezen hybride techniek kan de betonbranche schoon en stil werken, wat vooral in binnensteden een voorwaarde wordt.”
De vraag naar elektrische voertuigen op de bouwplaats stijgt. Rob: “We zitten in een transitiefase. Met name de overheid gunt steeds meer projecten aan ondernemers die emissievrij werken. Er wordt zelfs gesproken over 100 procent emissievrije aanleg van verschillende infra projecten.”
Verduurzaming omarmen De koplopers omarmen verduurzaming, geloven erin en durven erin te investeren. “En we zien dat bij  aanbestedingen en gunningen de vraag naar emissievrij werken sterk stijgt.” Bij bedrijven in de bouw en infra speelt enerzijds terughoudendheid vanwege de onbekendheid van de techniek en anderzijds de vraag wat het juiste moment is om in te stappen. “De overheid helpt in ieder geval in 2021 mee door schone investeringen in de transportsector te ondersteunen middels EIA/MIA en Vamil subsidies.”
Voorop lopen biedt kansen De Business Development Manager benadrukt dat voorop lopen kansen biedt. “Opdrachtgevers gunnen een klus bij voorkeur aan bedrijven die schoon en stil kunnen werken. Door uit te dragen dat je grotendeels elektrisch werkt, kun je extra werk binnenhalen. Je laat ermee zien klaar te zijn voor de toekomst.” Wierda Hybrid biedt elektrische voertuigen en elektrische aandrijfoplossingen voor alle soorten bouwvoertuigen. “We leveren aan de olie- en gasindustrie. Tevens plaatsen we onze aandrijving op hoogwerkers en sondeervoertuigen. ”Bij Wierda Hybrid Technologies zijn ze trots dat ze met dezelfde componenten de aandrijving voor de asfaltwals kunnen produceren. De producten van Wierda Hybrid vallen inmiddels ook op in het buitenland “Er rijden betonmixers met ons systeem rond in Monaco. Hier is emissievrij beton storten een vereiste in bouw- en infraprojecten.”

Blijven innoveren Wierda Hybrid Technologies is inmiddels gegroeid tot 15 fulltime medewerkers. Het bedrijf blijft door ontwikkelen en nieuwe markten aanboren. Eén van de nieuwste ontwikkelingen is de regeneratiefunctie op betonmixers. “Hierbij wordt tijdens het remmen en in gas-los situaties elektriciteit opgewerkt waarmee het accupakket gedurende de werkdag wordt opgeladen. Daarmee vergroten we de elektrische draaitijd van een mixer overdag en verlagen we de oplaadtijd gedurende de nacht”. Wierda Hybrid Technologies levert in Nederland onder andere elektrische betonmixers aan wagenparkbeheerder Mixer2Rent. Betoncentrales kunnen hier betonmixers huren voor een compleet project, of een mixer wanneer ze extra capaciteit nodig hebben.
www.wierdahybrid.nl
Wagenparkbeheerder en flexibele schil voor betoncentrales
In de bouw vindt een verschuiving plaats van bezit naar gebruik. Maarten Hof, commercieel manager bij Mixer2Rent: “Wij zijn de wagenparkbeheerder voor betoncentrales en vormen de flexibele schil. We regelen de voertuiglogistiek rond een bouwproject; de duurzame voertuigen en de mensen. Ook geven we trainingen in wagenparkbeheer, Code 95 en zuinig werken.”
Hij ziet de vraag naar duurzame oplossingen in de betonsector sterk stijgen. “Daarom verhuren we enkel volledig elektrische en hybride oplossingen. Emissievrij werken zal de komende jaren alleen maar toenemen. Wij zijn er klaar voor.”
De betonmixer van de toekomst In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2025 minimaal 30 steden zijn waar een zero-emissiezone voor stadslogistiek is ingevoerd. De verwachting is dat dit voorbeeld de komende jaren door andere steden zal worden overgenomen. De betonmixers van Mixer2Rent spelen in op deze verandering. “Het kunnen aanbieden van emissievrij werken wordt nu al doorslaggevend bij gunningen door opdrachtgevers. Onze betonmixers zijn flexibel inzetbaar en zeer geschikt voor emissievrije projecten.” Mixer2Rent heeft de ambitie 10 procent van het totale aantal betonmixers in Nederland in beheer te krijgen. “Onze elektrische oplossingen komen van Wierda Hybrid Technologies. Hier kunnen ze voor elk soort betonmixer een elektrische aandrijving ontwikkelingen en produceren. We zijn ervan overtuigd dat we met deze innovatieve partner onze ambitieuze doelstelling kunnen bereiken.”
De mixer van de toekomst Maarten bestempelt de elektrische betonmixer als ‘de mixer van de toekomst’. Sinds kort heeft Mixer2Rent ook volledig elektrische mixertrailers in haar huurvloot. “Die kan aan elke trekker gekoppeld worden, dus zowel aan conventionele als elektrische en aan trucks die rijden op een alternatieve brandstof. Onze trailers zijn uitermate geschikt voor zowel het storten van beton op de bouwplaats als voor prefab werkzaamheden in een fabriek.” Ook het nieuwste product in het assortiment van Mixer2Rent, de stationair mixer voor op de bouwplaats, zal met haar volledig elektrische aandrijving een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van CO2.
De chauffeur is onze ambassadeur Mixer2Rent heeft niet alleen oog voor het milieu. Maarten: “Voor ons is de chauffeur één van de belangrijkste schakels om het maximale rendement uit ons elektrische systeem te halen. Met de feedback van ervaren chauffeurs optimaliseren wij onze systemen steeds verder.” Daarnaast beschikt de moderne vloot van Mixer2Rent over de juiste voertuigconfiguraties. Ook verzorgt de wagenparkbeheerder trainingen die aansluiten op de behoefte van de chauffeur. “We spelen in op wensen van de gebruiker. Veel gebruikers gaven aan op locatie langer elektrisch te willen draaien.” Daarom heeft Mixer2Rent haar hybride betonmixers voorzien van de regeneratiefunctie. “Dat levert veel voordelen op: wij zijn nu in staat om extra energie terug te winnen zodat er overdag langer elektrisch kan worden gedraaid.” Dit resulteert in nog meer reductie van broeikasgassen en vermindering van geluid. Een duurzame win-win voor chauffeur en omgeving.
www.mixer2rent.nl
 
||
||