|
| |

Instructievideo over bouwstaalmatten monteren

bouwcomplex
Betonstaal monteren mogelijk maken voor iedereen. Dat is de missie van Betonstaal.nl. Daarom is er vanaf nu een vernieuwde instructie video voor het leggen van bouwstaalmatten met stekken. Handig voor de doe-het-zelver, maar ook voor de aannemer of ZZP’er die niet fulltime wapening legt. En zelfs voor de wapeningsspecialist kan het handig zijn om eens te checken of het anders kan.
Over matten met stekken leggen worden regelmatig vragen gesteld, vandaar dat die de  hoofdrol hebben gekregen in deze video.
https://youtu.be/Q3Zg2wimhTo
Er zijn uiteraard ook andere manieren om de matten te leggen. Maar de manier die uitgelegd wordt in de video, is de makkelijkste wijze om uit te leggen en te begrijpen. En natuurlijk is het gewoon een goede manier.
Waarom matten met stekken? Voor een vloer is het aan te raden om matten met stekken te gebruiken. Het betonstaal van de matten moet elkaar overlappen. Dit is constructief nodig om te zorgen dat de trekkracht in het betonstaal wordt overgenomen door de bouwstaalmatten. Indien je bouwstaalmatten naast elkaar zou leggen (in plaats van op elkaar) en ze aan elkaar bindt, krijg je zwakke plekken in de bewapening van het beton. Het beton kan op deze plekken gaan scheuren. Om te voorkomen dat je veel lagen wapening krijgt door de overlapping, kun je het beste matten met stekken gebruiken. De tekening hieronder legt dat uit.

Hoeveel moet het staal overlappen? De overlappingslengte wordt ook wel de laslengte van de bouwstaalmatten genoemd. Je kunt ook losse staven gebruiken om matten aan elkaar te verbinden. De hoeveelheid laslengte hangt af van de diameter van het staal. Een globale richtlijn hiervoor is 50x de diameter van het staal. Maar als je matten met stekken koopt, hoef je daar niet over na te denken. De stekken hebben automatisch de goede laslengte.
Let bij het bestellen op netto oppervlakte Door de stekken en het overlappen van bouwstaalmatten, is het netto oppervlakte kleiner. Da’s even wat lastiger rekenen, maar daar is ook een handige oplossing voor.  Op de website van Betonstaal.nl is een bouwstaalmatten calculator. Hier kun je invullen wat het oppervlak van je vloer wordt. Vervolgens krijg je een advies van het soort matten en de benodigde hoeveelheid. Hier wordt natuurlijk rekening gehouden met het netto oppervlak. Naast de bouwstaalmatten, helpt de calculator je ook met het vinden van supportliggers en stelblokjes.
Heb je wapeningsvragen? Neem contact op!
info@betonstaal.nl | www.betonstaal.nl | 088 - 0287800
|