Betere kwaliteit van het wegennet in het Verenigd Koninkrijk dankzij Panasonic toughbook

gww
Iedere bestuurder kent het wel, het benauwende gevoel als je een gat in het wegdek te laat opmerkt om het nog te kunnen ontwijken. Ondanks de 300 miljoen die jaarlijks in Vlaanderen wordt besteed aan het structureel onderhouden van het wegennet, heeft het Belgische wegennet een niet al te beste reputatie. Volgens het laatste Global Competitiveness Report (oktober 2019) is de staat van de Belgische wegen met een 56e positie op de wereldranglijst niet al te best en moet ons buurland zelfs landen als Namibië (21e), Ecuador (35e) en Tajikistan (50e) voor laten gaan.
Om dit probleem aan te pakken heeft GPC Systems een nieuwe oplossing ontwikkeld. Het innovatieve softwarebedrijf maakt gebruik van 3D- en AI-technologie om het probleem van gaten in het wegdek sneller op te lossen. Tot nu toe was het identificeren en repareren van gaten een reactief, duur en moeilijk te beheren proces. GPC’s 3D Pothole Dimensioning Software gebruikt de technologie om op tijd en nauwkeurig een beeld te schetsen van het wegennet en het identificeren van wegen die verslechteren, zodat proactief aan de kwaliteit van het wegdek kan worden gewerkt.
Weginspecteurs worden uitgerust met een robuuste Panasonic TOUGHBOOK M1. Als zij een gat of ander gebrek aan de weg opmerken, kunnen ze daar direct een foto van maken. Met de geïntegreerde Intel® RealSense technologie analyseert de software direct de breedte, diepte en de inhoud van het gat en berekent zij bovendien direct de benodigde hoeveelheid materiaal voor de reparatie. Dit zorgt ervoor dat reparaties sneller en efficiënter kunnen worden uitgevoerd.
GPC vormt al geruime tijd een partnership met zowel Panasonic als Intel voor het succesvolle gebruik van de Intel® RealSense technologie op een Panasonic Toughbook device.
In het Verenigd Koninkrijk hebben Durham en Blaenau Gwent Council, gesteund door de GovTech Catalyst, GPC onlangs een contract toegekend voor de ontwikkeling van hun innovatieve 3D-technologie die men kan gebruiken bij het in kaart brengen an wegdefecten. Omdat in het Verenigd Koninkrijk momenteel bijna 1 miljard pond wordt besteed aan het repareren van gaten in het wegdek (volgens de RAC (Royal Automobile Club) een karwei dat niet veel tijd vergt) lijkt het zeer aantrekkelijk om deze oplossing snel ook in andere landen uit te rollen.

 
Panasonic bedrijfspagina op Bouwmagazine