|
| |

Pompprijs of lijstprijs: wat bepaalt de keuze en waarom is dat belangrijk?

gww

Veel ondernemers weten niet hoe zij kunnen zien of zij duur of goedkoop tanken. Aan de pomp weten zij niet óf ze korting krijgen en van welke prijs die mogelijke korting in mindering wordt gebracht. Dat komt vaak omdat deze ondernemers niet op de hoogte zijn van de twee verschillende prijssystemen die de Nederlandse aanbieders van brandstofpassen kunnen hanteren en wat daar de voor- en nadelen van zijn. 

Enerzijds zijn er aanbieders die een lijstprijssysteem hanteren, waar je brandstof afneemt tegen de landelijke adviesprijs en waar bedrijven wellicht achteraf korting krijgen. Anderzijds is er het pompprijsnetwerk, dat bij DKV grotendeels bestaat uit tankstations van Argos, Tango en TinQ. Zij bieden aan onder het motto: ‘What you see is what you get’. Je betaalt er de prijs die je op het bord ziet staan, en die is simpelweg zo laag mogelijk.

Korting achteraf Arjan Kleuver, accountmanager bij DKV “het lijstprijssysteem is vaak onhandig voor bedrijven als die geen acute inzage hebben in de mogelijke kortingen die zij bij een aanbieder van zo’n systeem hebben afgesproken. Zo kun je als MKB’er in goed vertrouwen tegen de hoofdprijs tanken, ergens naast de snelweg, en dan maar ‘hopen’ dat je achteraf korting op je bon krijgt. Argos, Tango en TinQ richten zich op prijsbewuste consumenten, en daar vallen bedrijven natuurlijk ook onder. Ondernemers die bij één van die drie netwerken tanken met de DKV-pas, weten dat zij nooit te veel betalen. Deze drie zijn overigens niet de enige aanbieders op het pompprijsnetwerk. Verschillende kleinere spelers bieden ook brandstof aan via dit model, en die zijn vaak in te zien via de app van een tankpasleverancier. Het pompprijsnetwerk is daarom ideaal voor wagenparkbeheerders. Die weten zeker dat wanneer auto’s van hun bedrijf bij die stations tanken, ze altijd de beste prijs krijgen. En met in totaal 650 stations is er van de genoemde aanbieders altijd wel een station in de buurt.”

Schommelende brandstofprijzen De afgelopen jaren en maanden stegen de prijzen van fossiele brandstoffen gestaag. Hoe hoger de adviesprijs, des te groter kan het financiële verschil zijn voor bedrijven als zij pas achteraf hun korting voor de brandstof krijgen – of helemaal niet. Veel bedrijven bevinden zich door de coronacrisis in een onzekere tijd. Zij kunnen het risico van een hoge brandstofprijs, en onzekere kortingen achteraf, daarom niet lopen. Voor hen is het pompprijsnetwerk echt een uitkomst.

Arjan “door op de hoogte te zijn van het pompprijsnetwerk, en van afgesproken kortingen bij andere aanbieders, kunnen wagenparkbeheerders enorm veel geld besparen. Zo zijn er ondernemingen die hun personeel standaard ‘gewoon’ met een bankpas laten betalen, óók bij veel duurdere aanbieders. De maandelijkse extra kosten lopen dan al snel in de honderden of duizenden euro’s per maand, terwijl het rijtje Argos-Tango-TinQ voor iedereen te onthouden zou moeten zijn, en de app gebruikers bij twijfel kan helpen het juiste tankstation te kiezen.”

Inzicht via de app Aanbieders van tankpassen maken de geldende kortingen en prijzen inzichtelijk, meestal via een app. Daarin zien gebruikers van tankstations in hun buurt bij welk systeem zij horen, of hun aanbieder er dekking heeft én op hoeveel de korting uit zou komen, ook bij tankstations die lijstprijzen hanteren. Arjan vult aan “zo doe je er als wagenparkbeheerder alles aan zo weinig mogelijk voor brandstof te betalen, en dus verantwoordelijk bezig te zijn voor het bedrijf.” Meer weten over dit onderwerp of nieuwsgierig naar de propositie van DKV? Neem contact op met Arjan.Kleuver@dkv-euroservice.com.

|