Deck-VQ® vacuümisolatie is probleemoplosser

installatie
De vacuümisolatie Deck-VQ®, die isolatiefabrikant Recticel Insulation eerder dit jaar aan het assortiment toevoegde, wordt door opdrachtgevers en verwerkers zeer gewaardeerd. Het product wordt met name ingezet op kritische plaatsen.
Een vacuümisolatie bestaat uit materiaal van de silica familie, voor de vormvastheid, welke vacuüm wordt gezogen en luchtdicht verpakt in een, laten we het simpel zeggen, geavanceerde luchtdichte aluminium zak. Het effect is dat er een ongekend goede isolatiewaarde gerealiseerd wordt. Een dergelijke kern is echter gevoelig voor beschadigingen. Vergelijk het met een pak koffie: dat pak is met een speldenprik lek te krijgen. Daarom is dit product aan boven- en onderzijde zijden voorzien van een harde persing (hoge densiteit) PIR-plaat van 10 mm en 15 mm aan de zijkanten. Hiermee kan de dikte beperkt blijven en de isolatiewaarde hoog. Het product is met name bedoeld om een optimaal resultaat te bereiken op locaties waar maar weinig ruimte is om te isoleren, i.v.m. de opstanden, aansluitingen, e.d.
Vacuümisolatie Met Deck-VQ® vacuümisolatie van Recticel Insulation wordt een warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda) van 0,006 W/mK in de kern (VIP) behaald. Het product is standaard te verkrijgen in de diktes 45 en 60 mm, waarmee respectievelijk een RD-waarde van 5,0 en 7,5 m²K/W is te bereiken. De panelen zijn standaard leverbaar in vier formaten (zie kader). Hiermee is het (dak)oppervlak in vrijwel alle gevallen met een beperkt aantal pasplaten goed uit te vullen.”
“De isolatiewaardes zijn met geen enkel ander product in de markt te vergelijken,” aldus commercieel directeur Benedikt van Roosmalen. “Er kunnen wel hele dakvlakken met dit materiaal worden uitgevoerd, maar dat zal in de meeste situaties geen economische keuze zijn. Er zijn evenwel tal van situaties te bedenken, waarin de vereiste isolatiewaarde niet te behalen valt zonder de dakhoogte aan te passen en dat kan nu eenmaal niet overal. Denk aan renovatiesituaties zoals, loggia’s balkons en galerijen. Hier is deze vacuümisolatie technisch én economisch de beste keuze.”
Van Roosmalen: “De opbouw van de isolatie zorgt ervoor dat het product enerzijds goed te vervoeren en te verwerken is, en anderzijds dat het ook na verwerking uitstekend beloopbaar is. Vanzelfsprekend wordt het product niet mechanisch bevestigd aangebracht, omdat het zoals gezegd niet doorboord mag worden. Het wordt dan ook verkleefd aangebracht met behulp van een PU-kleefschuim of voorzien van ballast. Op de top van de Deck-VQ® panelen is een minerale glasvlies aangebracht, die zorgt voor optimale hechting van de dakbedekking. Op dit isolatiepaneel kunnen de meeste dakdichtingsmembranen (kunststof, rubber of bitumenbaan) worden toegepast. Met de isolatieplaat Topcover wordt de vacuümisolatie beschermd. Door deze ‘omlijsting’ is de kern goed beschermd en is schade tijdens de verwerking bij normale werkwijze uitgesloten.”
Legplan “Dit is echt een nieuwe generatie isolatiematerialen, vervolgt Van Roosmalen. “Inmiddels is er al veel ervaring met dit product opgedaan en de reacties zijn enthousiast. Wij begeleiden onze klanten met een gedetailleerd legplan in CAD en de verwerking wijst zich verder feitelijk vanzelf uit: de Deck-VQ® panelen zijn te verwerken zoals een standaard PIR-isolatiepaneel.”
Van Roosmalen: “Onze vacuümisolatie levert hoge prestaties, is zeer betrouwbaar en biedt een oplossing waar traditionele isolatieoplossingen tekortschieten. De zeer dunne panelen zijn een snelle en kostenefficiënte oplossing, omdat er geen constructieve aanpassingen nodig zijn bij de renovatie van terrassen en platte daken. Het resultaat is een isolatie die met name voordelen biedt bij de uitvoering van diverse dakdetails, zoals bij de toegangsdeur tot het terras.”
De harde persing PIR plaat Topcover is overigens ook los verkrijgbaar in de dikten 10 en 15 mm. Dit maakt het geschikt voor meerdere toepassingen, waaronder ook bijvoorbeeld intensief beloopbare daken. Een fraaie uitbreiding van het PIR assortiment bij geen enkele Europese producent verkrijgbaar.
Eigenschappen:
Thermische prestaties van de VIP-kern: 0,006 W/mK Druksterkte: = 150 kPa Treksterkte: = 80 kPa Brandgedrag: Euroclass E Certificatie: ETA 18/0846 Standaardafmetingen: 600 × 1200 mm, 300 × 1200 mm, 600 × 600 mm, 300 × 600 mm
Thermische prestaties van Deck-VQ®: Dikte                RD-waarde 45 mm             5,00 m²K/W 60 mm             7,50 m²K/W
www.recticelinsulation.nl