Het hart van de woning

installatie
De meterkast of groepenkast is de verdeelkast voor de elektriciteitsvoorziening. In feite is de kast het hart van de woning. Alle elektriciteit komt vanuit de leverancier hier binnen in de woning en wordt verspreid naar alle plaatsen waar stroom nodig is. Hier wordt ook de beveiliging geregeld als er ergens gevaarlijke situaties met betrekking tot stroom ontstaan.
Systeem De verspreiding van de elektriciteit gebeurt volgens het centraaldozensysteem. Een centraaldozensysteem is een buizensysteem waarbij vanaf de groepenkast, per groep, buizen lopen en die op één plaats worden samengebracht in een centraaldoos. Deze buizen kunnen een verschillende diameter hebben. Vaak bevindt zich in één ruimte, één centraaldoos waar alle schakelaars en wandcontactdozen op zijn aangesloten. Als zich meerdere centraaldozen in een ruimte bevinden, dan zijn deze onderling met elkaar verbonden. Een centraaldoos ziet eruit als een opeenstapeling, korte, grijze pvc-buizen met en aan de bovenkant een ronde of vierkante opening. Bij een centraaldoos bestellen is het van belang dat de juiste inbouwdoos gekozen wordt. Er zijn namelijk inbouwdozen voor volle of holle wanden.
Lichtpunt Een centraaldoos wordt vaak gemonteerd op een centrale plek in het plafond, in de vloer of in een wand. Vaak is een centraaldoos gemonteerd boven een lichtpunt in het plafond. Vanuit de centraaldoos lopen leidingen in een stervorm naar al het schakelmateriaal in een ruimte.
Aanpassingen Er kunnen zich omstandigheden voordoen die een wijziging van de groepenkast noodzakelijk maken. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een elektrische auto. In veel gevallen krijg je een laadpaal wanneer je gebruik gaat maken van een elektrische auto. En daar zijn vaak verschillende aanpassingen in de groepenkast voor nodig. Bij zonnepanelen geldt hetzelfde. Als je zonnepanelen op het dak hebt ga je als het ware zelf energie opwekken en ook dat heeft consequenties voor de groepenkast waar je rekening mee moet houden. Bij een verbouwing, het plaatsen van een aanbouw of de komst van een nieuwe keuken zijn bij uitstek momenten om ook de elektroinstallatie grondig te controleren. Nieuwe keukenapparaten vereisen dikwijls een aanpassing.