Afbeelding
nvkl-installatie-bouwmagazine

NVKL op VSK als kennispartner in koude- en klimaattechniek

installatie

Ontwikkelingen en innovaties in de koeltechniek volgen elkaar in razend tempo op. Denk bijvoorbeeld aan de hoge gasprijzen en de afspraken in het Klimaatakkoord waardoor steeds vaker op zoek wordt gegaan naar goedkopere en duurzamere alternatieven zoals de (hybride) warmtepomp.

Of de herziening van de F-gassenverordening waardoor bepaalde koudemiddelen versneld worden terug gefaseerd. Hoe zorg jij dat je bij blijft en inspeelt op veranderingen? Door een bezoek te brengen aan de VSK-beurs! Van 17 t/m 20 mei vindt de 25e editie van deze beurs plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook deze editie is NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, met een aantal lidbedrijven van de partij met een paviljoen in hal 11 stand B070.

Activiteiten op het paviljoen NVKL stelt iedere dag een thema centraal. Zo staat de dinsdag in het teken van onderwijs en arbeidsmarkt. Diverse sprekers gaan op het paviljoen in NVKL Talks in op de instroom van jongeren in de koudetechniek en het binden en boeien van medewerkers. Hierbij worden de resultaten uit het in november 2021 uitgebrachte NVKL Rapport over de instroom- en personeelsbehoefte in de koudetechniek doorgenomen. Het aantal vrouwen in de techniek bedraagt slechts 14% van het totaal aantal werknemers. Om hier aandacht voor te vragen, organiseert NVKL op vrijdagochtend een VSK ‘Vrouwen in Techniek’ ochtend waarbij vrouwen exclusief worden uitgenodigd en in het zonnetje worden gezet.

Een ander belangrijk thema in de koeltechniek is kwaliteit en veiligheid. Het werken met koudemiddelen vereist de juiste technische kennis en brengt diverse wet- en regelgeving met zich mee. Door deze regels is de markt voor koelinstallaties in constante beweging. Op donderdag worden bezoekers van de beurs op het paviljoen daarom bijgepraat over onder andere het verhogen van je waarde door certificering, het Vakpaspoort en de PED bij warmtepompen en airco’s. Op de woensdag kun je je laten inspireren door bedrijven die volop inspelen op deze ontwikkelingen en innovaties en in aanmerking komen voor de NVKL Koeltrofee. Hoor deze dag wie de drie genomineerden van 2022 zijn en wie uit handen van oud-profwielrenner Bram Tankink de NVKL Koeltrofee ontvangt.

Daarnaast geeft NVKL dagelijks presentaties in het Nieuwscafé, het VSK Theater en het Techniek Theater over onder andere de do’s en don’ts en transitie van koudemiddelen, de geluidseisen en de uitdagingen in onze branche.

Laat je informeren op het NVKL Paviljoen NVKL informeert en geeft inzicht over relevante ontwikkelingen en innovaties op het gebied van techniek, veiligheid, wet- en regelgeving en normalisatie in onze sector. Daarnaast maakt NVKL zich hard voor de instroom van koeltechnici in de sector. Dit doet de vereniging door regelmatig scholen te bezoeken, vmbo-docenten te trainen, subsidieregelingen te promoten en leden te stimuleren om zelf in actie te komen. NVKL staat van 17 t/m 20 mei met een paviljoen op de VSK-beurs om je als bezoeker hierover te informeren en inspireren. Meer weten over het programma en de geplande activiteiten? Kijk voor het volledige overzicht op www.nvkl.nl/vsk.