Afbeelding
nvkl-installatie-bouwmagazine

Voorkom klachten aan je airconditioning met een klimaatprofessional

installatie

Ook in Nederland zijn de zomerse dagen inmiddels aangebroken! Om de warmte buitenshuis te houden, draait de airconditioning tijdens het warme weer volop. Vanwege de coronacrisis en het vele thuiswerken hebben steeds meer huishoudens ervoor gekozen om te investeren in koeling om het woon- en werkklimaat aangenaam te houden. Ook de warmere temperatuur en de steeds beter geïsoleerde huizen zorgen voor meer vraag naar airconditioning. Als de warmte eenmaal binnen is, krijg je die er in een goed geïsoleerde woning niet zomaar even uit.

Het hebben van airconditioning biedt echter geen garantie voor een gekoeld huis. Zo zul je jaarlijks en correct onderhoud aan de installatie moeten laten plegen om het systeem in optimale conditie te houden. Je zorgt dan niet alleen voor een langere levensduur, maar je voorkomt ook een hogere energierekening. Om verzekerd te zijn van een goed werkende installatie, schakel je een erkende installateur in. Zo sta je in de hete maanden niet voor verrassingen.

Vraag naar airconditioning De trend in de verkoop van airconditioning is de afgelopen jaren toegenomen. Waar de verkoopcijfers in 2019 met 30% stegen naar 123.000 verkochte airco’s, werden er in 2020 200.000 airco’s verkocht. Dat is ten opzichte van 2019 een toename van ruim 60%. Vorig jaar steeg de verkoop van airco’s met 30% naar 260.000. Vanwege de tegenvallende zomer en leverings- en capaciteitsproblemen was er in dat jaar sprake van een afname van de groei in de nazomer. Voor dit jaar wordt vooralsnog een lichte daling verwacht naar 235.000 verkochte airco’s. Mocht er dit jaar wel een warme nazomer komen, dan zou het zomaar kunnen dat de verkoopcijfers van 2021 geëvenaard kunnen worden.

Het probleem bij deze snelgroeiende vraag blijft het aanbod. De fabrieken kunnen de productie van nieuwe installaties nauwelijks bijbenen, waardoor er een leverprobleem is ontstaan. Daarnaast moeten professionele installateurs beschikbaar zijn om de units te kunnen plaatsen. Zij hebben er door de opkomst van de warmtepomp veel werk bijgekregen.

Punten van aandacht Airconditioners zijn gevuld met een koudemiddel. Koudemiddelen zijn gassen die door te verdampen en te condenseren warmte onttrekken en deze vervolgens verplaatsen naar een externe ruimte. Hierdoor blijft de ruimte lekker koel. Bij het onjuist installeren, inregelen en onderhouden van een installatie, kunnen koudemiddelen ontsnappen en mogelijk schade aan het milieu aanrichten. Erkende installateurs weten welke koudemiddelen een zo beperkt mogelijke belasting voor het milieu geven en kunnen daarin adviseren. Daarnaast is airconditioning gezien de huidige gasprijzen een gunstige aanschaf, aangezien je met een airco niet alleen kunt koelen, maar ook verwarmen. Hiermee kun je dus slim kosten besparen op je gasrekening.

Laat je installatie deskundig onderhouden Zorg dat je voor het installeren en onderhouden van je installatie altijd kiest voor een erkende installateur. Deze deskundige controleert niet alleen je installatie, maar kijkt ook naar de benodigde koellast, de isolatiewaarden van muren, daken en vloeren, de locatie van ramen en deuren en de eventuele toepassing van zonwering. Daarnaast beschikt een erkende installateur over een F-gassencertificaat. Airco’s die een F-gas als koudemiddel bevatten mogen volgens de F-gassenverordening alleen geïnstalleerd worden door een monteur die beschikt over dit certificaat die in dienst is bij een F-gassen gecertificeerd bedrijf. Tijdens het onderhoud controleert de monteur of de installatie lekdicht is en eventueel bijgevuld moet worden met een koudemiddel. Indien je dit niet tijdig laat doen, neemt de werking van de installatie af en krijg je de te koelen ruimte niet of minder snel op de juiste temperatuur en verbruik je dus meer stroom. Ook wordt het filter van de installatie meteen gecontroleerd, zodat deze niet vervuild is en gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Kies een NVKL erkende installateur Het onderhouden van klimaatinstallaties is een specialisme. Twijfel je welke installateur je hiervoor moet benaderen? Kies dan altijd voor een NVKL erkende installateur om zeker te zijn van kwaliteit, duurzaamheid, betrouwbaarheid en professionaliteit. NVKL is de brancheorganisatie voor koudetechniek en klimaatbeheersing. Alle NVKL-installateurs zijn in het bezit van de NVKL-erkenning, waar ze één keer in de twee jaar op getoetst worden. Een NVKL erkende specialist denkt met je mee en geeft gepast advies. Bovendien kun je altijd terugvallen op de zakelijke geschillencommissie en de geschillencommissie voor consumenten die aan de NVKL-erkenning zijn gekoppeld. Op www.nvkl.nl vind je installateurs die gecertificeerd zijn en voldoen aan diverse kwaliteitseisen. Kijk voor meer informatie over airconditioners op www.nederlandkoel.nl.