Afbeelding

4 TIPS VOOR HET VOORKOMEN VAN LEKKAGES IN HUIS

installatie

Lekkages in huis veroorzaken veel schade en overlast, dus het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om ze te voorkomen. In dit artikel geven we vier eenvoudige manieren om lekkages in huis te voorkomen. Of het nu gaat om kelderlekkage of daklekkage, met deze tips kun je de kans op lekkages aanzienlijk verminderen.

Regelmatig onderhoud

Het voorkomen van lekkages in huis vereist regelmatig onderhoud. Begin met het inspecteren van de regenpijpen en dakgoten. Verwijder vuil zoals bladeren en takken. Een verstopte regenpijp kan ervoor zorgen dat het water niet goed wordt afgevoerd, waardoor het uiteindelijk kan leiden tot daklekkage. Daarnaast is het belangrijk om de dakbedekking regelmatig te inspecteren. Controleer of er geen scheuren, losse dakpannen of beschadigde dakbedekking zijn. Deze kunnen lekkages veroorzaken wanneer er hevige regenval is. Zorg er ook voor dat de dakdoorvoeren goed zijn afgedicht en controleer de staat van de daknokken. Door deze regelmatige controle en onderhoudswerkzaamheden kun je daklekkages voorkomen.

Onderhoud van het loodwerk

Het voorkomen van lekkages in huis is sterk afhankelijk van loodwerk. Het wordt gebruikt om dakdelen, schoorstenen en dakramen aan te sluiten. Het loodwerk moet regelmatig worden gecontroleerd om scheurtjes, loszittende delen en veroudering te voorkomen. Het loodwerk moet goed aansluiten op de dakbedekking, anders kan er water naar binnen sijpelen en lekkages veroorzaken. Indien je zelf geen ervaring hebt met het controleren en onderhouden van het loodwerk, is het verstandig om een professionele dakdekker in te schakelen. Een expert kan het loodwerk deskundig inspecteren en indien nodig repareren of vervangen om lekkages te voorkomen.

Kitwerk en voegen controleren

Een belangrijke manier om lekkages in huis te voorkomen, is het controleren van kitwerk en voegen. Zorg ervoor dat het kitwerk in de badkamer, keuken en andere natte ruimtes regelmatig wordt gecontroleerd. Het kitwerk dient waterdicht te zijn om lekkages te voorkomen. Indien er scheurtjes, loszittende stukken of veroudering in het kitwerk zichtbaar zijn, is het raadzaam om deze te vervangen. Daarnaast is het controleren van voegen in metselwerk ook belangrijk. Scheuren of beschadigde voegen kunnen vocht doorlaten, wat kan resulteren in kelderlekkage. Het tijdig vervangen en herstellen van beschadigde voegen kan lekkages voorkomen en de duurzaamheid van de constructie verbeteren.

Ruimte voor ventilatie

Een goede ventilatie in huis zorgt niet alleen voor een gezond binnenklimaat, maar kan ook lekkages voorkomen. Vochtige lucht kan namelijk condenseren op koude oppervlakken, zoals ramen en muren, wat op termijn kan leiden tot schimmelvorming en lekkages. Zorg dus ervoor dat er voldoende ventilatiemogelijkheden in huis zijn, zoals ventilatieroosters, mechanische ventilatie of regelmatig openen van de ramen. Hierdoor kan vochtige lucht worden afgevoerd en wordt de kans op schimmelvorming en lekkages verminderd.