Afbeelding

Betonschroef van HECO maakt relingbouw efficiënter

renovatie
De Duitse schroevenspecialist HECO-Schrauben presenteert zijn nieuwe betonschroef met MULTI-MONTI-plus doorsteekanker (MMS-plus V). Dankzij zijn metrische buitendraad is het ideaal voor de voormontage en de afstandsmontage van relingbevestigingen. De schroefdraad van de MMS-plus V maakt klemmen en flexibel instellen van componenten mogelijk. Verder kan het schroefdraad ook worden gebruikt om het anker op de betonnen fundering voor te spannen, waardoor het draagvermogen van de reling wordt verhoogd en het aantal montagepunten wordt verminderd.
Het betonanker MULTI-MONTI-plus V combineert een betonschroef met een draadstang en kan daardoor worden gebruikt voor voor- en afstandsmontage van relingbevestigingen. In dit geval wordt het schroefanker in de verankeringsgrond geschroefd en vervolgens bevestigd aan een component - de relingpaal - en vastgezet met zeshoekige moeren op de metrische buitendraad.
Betonanker verhoogt de veerkracht van de reling Door de afstandsmontage moet bij het ontwerp van relingen rekening worden gehouden met een hefboomwerking - vooral met betrekking tot de dwarskrachten. Hoe groter de afstand van het element tot de verankeringsgrond, hoe groter de hefboomwerking en dus ook het buigmoment dat op het schroefanker werkt. De overdraagbare lasten worden dus aanzienlijk verminderd.
Voordeel van het doorsteekanker: de schroefdraad zorgt ervoor dat de MMS-plus V met meer spankracht op de verankeringsgrond kan worden bevestigd, waardoor de hefboomwerking wordt verkort. Dit betekent dat de montagegroep hogere lasten kan afdragen (zie figuur 2): de verticale belastingcapaciteit neemt met 50 procent toe, van 4 naar 6 kN, en de horizontale belastingcapaciteit met 47 procent, van 3,9 naar 5,75 kN. Vooral bij leuningen voor valbeveiliging of rammelende leuningen in industriële gebouwen draagt de hogere belastingcapaciteit bij aan een hogere veiligheid van personen en gebouwen.
Bovendien zorgt de grotere belastingcapaciteit van de reling voor een economisch gebruik van materialen en hogere tijdsefficiëntie tijdens de montage, omdat het aantal bevestigingspunten kan worden verminderd.
Componenten kunnen worden ingesteld Naast de verhoogde belastingcapaciteit van de reling en de mogelijkheid om het onderdeel vast te zetten, biedt het schroefanker nog één voordeel: de relingpalen kunnen individueel worden aangepast. Bijvoorbeeld als het montageoppervlak een helling of oneffenheden heeft. Om de relingpaal uit te lijnen wordt de basisplaat op een afstand op het montagevlak gemonteerd met behulp van een moer en een onderlegschijf op de schroefdraad van het anker. Het anker wordt vastgezet met een moer en een onderlegschrijf.

Links: Het schroefanker MMS-plus V van HECO is geschikt voor een afstandsmontage.
Rechts: De afstandsmontage met MMS-plus V maakt flexibele afstelling van bouwelementen mogelijk.

Links: Het anker kan via de schroefdraad ook op het betonnen oppervlak worden voorgespannen, wat het draagvermogen van de reling verhoogt en zo de montagepunten vermindert.
Rechts: De schroefdraad en het betonsubstraat kunnen via de verbindingsdraad worden voorgespannen, waardoor de belastingcapaciteit wordt verhoogd.
Meer informatie over schroeven en bevestigingstechniek en over het bedrijf HECO: www.heco-schrauben.nl