|
| |

Gehorige huizen zijn zó makkelijk te voorkomen

renovatie

Wavin bouwt met AS+ mee aan leefbare woonomgeving voor iedereen

Het was nog nooit zo stil op straat en in de stad als tijdens de Corona-lockdowns. Geen toeterende auto’s, geen muziek in de parken en geen lawaai van grote bouwwerkzaamheden. Alleen: stilte. Binnenshuis gebeurde precies het tegenovergestelde. We moesten binnen blijven en velen van ons realiseerden zich hoe ‘lawaaierig’ onze woonruimtes kunnen zijn. Niet alleen het geluid van gillende kinderen die door het huis rennen, van de televisie of van klussende buren als je probeert te werken. We horen nu ook de geluiden waar we ons eerst niet bewust van waren. Denk aan het zoemen van de wasmachine, het druipende geluid van een kapotte kraan en het geluid dat je hoort als afvalwater door de leidingen achter de muren stroomt. Een van de belangrijkste doelen die Wavin nastreeft, is het wooncomfort van mensen over de hele wereld te verbeteren. Door geluidsoverlast te minimaliseren bouwt Wavin mee aan leefbare en prettige woonplaatsen voor iedereen.

Vooruitdenken Vo´o´r COVID-19 waren we al veel thuis en deze trend zal zich ook erna voortzetten. Uit onderzoek van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) blijkt dat we maar liefst 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Vo´o´r COVID-19 was dat vooral op plekken waar het gebruikelijk is om met geluidsoverlast of lawaai in aanraking te komen, zoals kantoren en andere werkruimten waar mensen samenwerken
In de toekomst zullen we veel vanuit huis blijven werken en dat maakt nadenken over het verminderen van geluidsoverlast noodzakelijk. Een gelukkiger leven leidt tot meer productiviteit en kleine aanpassingen kunnen al een enorm verschil maken. Het loont dan ook de moeite om hier vroeg in de bouw- of renovatiefase van een gebouw rekening mee te houden. Dat is van groot belang omdat het moeilijk is om deze aanpassingen in een later stadium nog door te voeren. Vooruitdenken is de boodschap.

Geschiedenis van Wavin AS+ Het Wavin AS+ geluidsarme drainagesysteem heeft een geschiedenis die ver teruggaat. Het systeem, wat destijds nog Wavin AS heette, was zijn tijd tijdens de introductie ver vooruit. Het was het eerste geluidsarme kunststof systeem ter wereld. Meer dan dertig jaar geleden, eind jaren tachtig, kwam de uitvinding op de markt. In een tijd waarin mensen zich nog weinig zorgen maakten over geluidsoverlast was dit een revolutionaire uitvinding. Niet alleen qua geluidsreductie, maar ook als we kijken naar de gebruikte materialen en installatietechnieken, zou je kunnen zeggen dat het systeem vandaag de dag nog steeds net zo revolutionair is.

Wavin AS+ is gemaakt van hoogwaardig materiaal. De unieke samenstelling van het mineraal verrijkte materiaal is samengebracht in een drielaagse buis, wat zorgt voor uitzonderlijke geluidsabsorptie. Het gebruik van Push-Fit-verbindingstechnologie maakt het voor installateurs mogelijk om twee fittingen op een eenvoudige en kosteneectieve manier samen te voegen. De technologie zorgt ervoor dat er in vergelijking met andere systemen veel minder kracht nodig is om de leidingen te installeren.
Pietro Mariotti, Global Business Development Director bij Wavin, herinnert zich nog wanneer hij AS voor het eerst gebruikte, als jonge installateur in Zwitserland: “Wavin was een pionier. Ik herinner me dat ik in Zwitserland begon en deze leidingen voor het eerst gebruikte, het was verbazingwekkend innovatief. Het alternatief was toen om gietijzer te installeren en dat is tien keer zwaarder dan plastic en dus veel moeilijker te installeren.”
Zelfs vandaag de dag zien we dat gietijzeren pijpleidingen nog gebruikt worden in de bouw. Deze leidingen produceren beduidend harder geluid dan plastic leidingen en ze zijn ook ongelooflijk zwaar. Dit maakt het er zeker niet makkelijker op om een comfortabele leefruimte te cree¨ren.
De Wavin AS+ technologie wordt al sinds het begin gebruikt in allerlei soorten gebouwen waar mensen samenkomen, zoals hotels, scholen en ziekenhuizen. Het geluidsarme afvoersysteem is recentelijk gei¨nstalleerd in een voormalig kantorencomplex dat binnenkort dienst doet als woonruimte. Wavin heeft geadviseerd en geholpen bij de transformatie van het voormalige kantorencomplex waarin het gedateerde leidingwerk compleet gesloopt en vervangen moest worden.
Bij nieuwe woonruimtes wordt tegenwoordig - gelukkig - veel aandacht besteed aan geluidsreductie, zodat bewoners minder last hebben van lawaai van bijvoorbeeld badwater van de bovenburen. Door een goede geluidsberekening en dankzij de AS+ technologie, wordt ook in het voormalig kantorencomplex voldaan aan de strenge geluidseisen van de opdrachtgever terwijl maximaal comfort voor de bewoners gegarandeerd wordt. Op deze manier blijft Wavin werken aan haar missie om steden en gebouwen leefbaarder en prettiger te maken.

Toekomst De bouw- en constructie-industrie (19,8%) is de op-een-na grootste afnemer na de verpakkingsindustrie (39,9%). In het productieproces zit een enorm groot potentieel voor hergebruik en recycling. Van de 1,7 miljoen ton plastic die deel uitmaakt van de bouwafvalstroom wordt echter slechts 26% gerecycled (bron). Ee´n reden hiervoor is dat onze industrie door EU-regelgeving wordt beperkt in de hoeveelheid gerecycled materiaal die gebruikt mag worden. Op de route naar meer duurzame steden is het belangrijk om de mindset van overheden en bedrijven te veranderen door de normen rond het gebruik van gerecyclede materialen aan te passen.

Wavin verbetert de technologie achter haar producten continu en heeft onlangs een nieuwe generatie van Wavin AS+ uitgebracht. De volgende stap die het bedrijf neemt is het product duurzamer maken, door meer gerecyclede materialen en minder nieuw materiaal te gebruiken. Op deze manier wil Wavin geluidsoverlast minimaliseren en op een nog meer duurzame manier meebouwen aan leefbare en prettige woonplaatsen voor iedereen.

|