Afbeelding

ONTDEK DE VOORDELEN EN MOGELIJKHEDEN VAN EEN LICHTSTRAAT

renovatie

Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van lichtstraten om natuurlijk licht in woningen en gebouwen te brengen. Maar wat is een lichtstraat precies en wat zijn de andere bijkomende voordelen? In dit artikel duiken we dieper in op de mogelijkheden, toepassingen en duurzaamheid van het populaire product.

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is een architectonisch element dat bestaat uit meerdere glaspanelen. De constructie wordt ingebouwd in het platte dak van een woning of gebouw. Het doel van een lichtstraat is om meer natuurlijk licht binnen te halen. Door de grote populariteit kun je op steeds meer plekken terecht voor een lichtstraat. Zo kun je diverse soorten online bestellen op de website van Glasmaatje – of het nou gaat om een particuliere aankoop of een zakelijke toepassing.

Voordelen van een lichtstraat

Het gebruik van een lichtstraat biedt diverse voordelen voor woningen en andere (bedrijfs)panden. Ten eerste zorgt het voor een overvloed aan daglicht. Hierdoor oogt de ruimte een stuk luchtiger en groter. Het is veel effectiever dan een kleine lichtkoepel. Daarnaast heeft het architectonische element een luxueuze en moderne uitstraling. Het brengt niet alleen de esthetiek naar een hoger level, maar kan ook de waarde van de woning verhogen.

Diverse soorten lichtstraten

Er zijn verschillende soorten lichtstraten op de markt. Een lichtstraat met lessenaarsdak heeft bijvoorbeeld een hellend dakoppervlak en loop schuin af naar één zijde. Een zadeldak heeft daarentegen twee hellende dakvlakken die boven samenkomen in een punt. Door de positie van het glas komt er een optimale stroom van daglicht naar binnen. Naast deze twee type lichtstraten heb je ook de keuze uit verschillende soorten profielen. Aluminium profielen zijn bijvoorbeeld erg populair vanwege het duurzame karakter, lichte gewicht en de flexibele toepasmogelijkheden. Zwart aluminium heeft een hele stoere uitstraling, wat goed aansluit op een moderne of industriële woonstijl. Ben je juist op zoek naar een warme en natuurlijke look? Dan kun je kiezen voor een lichtstraat met houten profielen.

Toepassingen en mogelijkheden

Lichtstraten kunnen worden toegepast in allerlei ruimtes met een plat dak. Van een woonkamer, keuken of kantoorruimte tot een veranda of lichtstraat aanbouw. Het is wel essentieel dat de dakconstructie het gewicht van de lichtstraat kan dragen. Dit kan een specialist voor je onderzoeken.

Energie-efficiëntie en duurzaamheid

Het is mogelijk om lichtstraten te isoleren en te voorzien van hoogwaardig HR++ glas. Dit zorgt ervoor dat er weinig warmte verloren gaat via het glas. Daarnaast zorgt het vele daglicht ervoor dat je overdag minder kunstmatige verlichting hoeft te gebruiken. Hiermee bespaar je energie en kosten op de lange termijn.

Zou je zelf een lichtstraat willen gebruiken voor je nieuwe bouwproject?