NPSP ontwikkelt een biobased natuurinclusieve gevel voor het Innovatie Paviljoen Marineterrein Amsterdam

73

De samenwerking met Studio Marco Vermeulen, werd vervolmaakt door Sustainer die het houten bouwsysteem heeft ontwikkeld en het Uitvindersgilde die het project heeft gerealiseerd. De biocomposiet buitengevel heeft een bijzondere vorm met daarin nestkasten voor vogels en insecten. NPSP en Studio Marco Vermeulen zijn van plan om deze natuurinclusieve, vormvrije geveldelen grootschalig te gaan toepassen.

Wethouder Van Dantzig heeft op donderdag 28 september het Innovatie Paviljoen officieel geopend. In het gebouw van 6 bij 6 meter zijn verschillende innovatieve bouwmaterialen en vernieuwende systemen te zien. Zo zijn er ook zeewierpanelen te vinden op plekken waar je gipsplaten zou verwachten en heeft het groene dak een innovatief systeem dat zonnepanelen sneller en gemakkelijker bevestigt.

De gemeente Amsterdam en AMS Institute ondersteunen de bedrijven in het demonstreren en onderzoeken van hun materialen en producten. Na een jaar testen verkennen de gemeente Amsterdam samen met de bouwsector wat er nodig is om biobased bouwen op te schalen. Het Innovatie Paviljoen is te bezichtigen op het Marineterrein en bevindt zich aan de binnenhaven tegenover NEMO.

Gevelontwerp
Studio Marco Vermeulen heeft het ontwerp gemaakt voor gevelpaneel. De vormgeving is gebaseerd op organische structuren die bijvoorbeeld bladeren sterkte geven. Ook bij de panelen zorgt de driedimensionale structuur voor sterkte en daarmee ook voor efficiënt gebruik van materiaal. Door de toepassing van deze structuur verkrijgt het gevelpaneel goede mechanische eigenschappen met minimale dikte.

Het paneel is zo ontworpen dat het 90, 180 en 270 graden gedraaid kan worden, maar altijd mooi aansluit op de aangrenzende panelen. Daardoor ontstaat een levendig, natuurlijk patroon en zal iedere gevel uniek zijn. Een dat terwijl er maar één soort paneel gebruikt wordt dat daardoor industrieel geproduceerd (geperst) kan worden met behulp van een mal. De achterzijde van de gevelpanelen kan ook als voorzijde worden gebruikt, waardoor er heel ander patroon ontstaat.

Het biocomposieten gevelpaneel is door en door gepigmenteerd, waardoor het verzaagd kan worden zonder dat er lelijke randen ontstaan. Er zijn vele kleuren mogelijk. Voor dit paviljoen is gekozen voor een baksteenrood die verwijst naar de expressieve, organische architectuur van de Amsterdamse School.

De gevel combineert een nieuw (biobased) materiaalgebruik met natuurversterking. Sommige panelen hebben gaten; dit zijn invliegopeningen voor vogels en insecten. Hierachter bevinden zich houten nestkasten. In de komende maanden zal worden gemonitord hoe intensief hier gebruik van wordt gemaakt.

Nabasco 8012 materiaal
De gevelpanelen zijn gemaakt van het biocomposiet Nabasco®8012 materiaal. Dit materiaal bestaat uit de lokale, natuurlijke reststromen riet, kalk van drinkwaterbedrijven en een gedeeltelijk biobased hars: grondstoffen met een lage of zelfs negatieve CO2 footprint, die niet ten koste gaan van voedselproductie of van de andere kant van de wereld komen. De productie is te vergelijken met het maken van een brood. De ingrediënten worden gekneed tot een deeg dat geperst wordt in een mal. Het resulterende materiaal levert een sterk, vormvast en hoogwaardig product met een lange levensduur.

Bij de productie van Nabasco® materiaal ontstaat geen afval. Het is een thermo-hardend biocomposiet, waarbij per geveldeel exact de benodigde hoeveelheid grondstof in een mal gaat. Door dit proces vervormt het bord achteraf niet kan het extreme temperaturen weerstaan van -50°/+150°. Na afloop van het lange gebruik is het geveldeel weer als grondstof in te zetten voor de productie van nieuwe Nabasco biocomposiet producten.

·       Grotendeels biobased, in de nabije toekomst 100%

·       Grotendeels afvalgebaseerd, in de nabije toekomst 100%

·       3D-vormvrijheid, onderscheidend maatwerk mogelijk

·       Brandveilig (optioneel), Klasse B S1 S0 van EN13501-1

·       Prachtige natuurlijke esthetiek

·       Negatieve CO2-footprint mogelijk

·       Ervaren partner

·       Engineered materiaal om de kosten en het materiaalgebruik te minimaliseren

·       Weinig tot geen materiaalverlies (productie in matrijzen)

·       In de massa gekleurd mogelijk, geen toplaag/coating nodig

·       Lange levensduur

·       Weinig en eenvoudig onderhoud

·       Lokale materialen mogelijk

·       Aangepaste keuze in ingrediënten mogelijk

·       Geschikt voor extreme weersomstandigheden