||
|| ||

Omvormers en thuisbatterijen, wat komt er nog meer kijken bij zonne-energie?

installatie
Zonne-energie is de standaard tegenwoordig en daarvoor zijn een aantal héél goede redenen. Zo beseffen, in de huidige energie crisis, steeds meer mensen dat het mogelijk is om energie te besparen met een duurzame, betrouwbare zonnepanelen-installatie. Als je daar het beste uit wilt halen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste investeringen doet én op enkele belangrijke factoren let. Hoewel de zonnepanelen zelf natuurlijk de basis vormen van zo’n installatie, kan er ook heel wat gezegd worden over een aantal andere accessoires en voorzieningen die bij zonnepanelen komen kijken.
Het belang van een goede omvormer Ten eerste is er de omvormer, het apparaat dat de stroom die je uit zonnepanelen haalt, gaat omzetten naar bruikbare stroom. Zo’n omvormer is een elektronische toestel dat met andere woorden de invoerspanning kan omzetten naar een ander soort spanning. Daarbij kan de omvormer ook elektrische stroom omvormen tot een vorm van energie met een andere frequentie.
In de meeste gevallen is de spanning die geproduceerd wordt door zonnepanelen niet meteen geschikt om te gebruiken. Ten eerste is het overgrote deel van de huishoudelijke toestellen die dagelijks gebruikt worden specifiek ontworpen voor wisselspanning. Aan de andere kant kan een gewone gloeilamp ook zonder problemen werken op gelijkstroom.
De belangrijkste functie van de omvormer is het omzetten van de gelijkspanning in een sinusvormige wisselspanning. Die wordt daarna omgezet naar een spanning die iets hoger ligt dan de lokale netspanning.
Investeren in een goede omvormer is een must als je wilt dat de stroom die je uit je zonnepanelen haalt ook daadwerkelijk voor je huishouden of bedrijfsactiviteiten gebruikt kan worden.

De meerwaarde van de thuisbatterij Steeds meer mensen investeren in een zogenaamde thuisbatterij. Dit is, zoals de naam zelf zegt, een grote batterij waarop je het overschot van de energieproductie van je zonnepanelen kunt opslaan. Het grote voordeel? Die stroom is daardoor ook later bruikbaar, zodat je zelfs op momenten waarop je zonnepanelen niet actief voldoende stroom genereren tóch voldoende hebt voor de aandrijving van elektrische apparaten.
Hoe werkt een thuisbatterij? Een thuisbatterij vormt in feite een belangrijk onderdeel van een compleet systeem dat meestal bestaat uit zonnepanelen, een omvormer met batterij, een noodschakelaar en een batterij-vermogensmeter. Deze accu geeft dan ook de best mogelijke prestaties én levert een hoger rendement in combinatie met zonnepanelen die het zonlicht omzetten naar bruikbare stroom.
Stroom die niet gebruikt wordt, wordt automatisch in de batterij opgeslagen. Hierdoor beschik je toch over voldoende gratis stroom. Ook als het bewolkt blijft, in de nacht en op piekmomenten. Een laatste voordeel van een thuisbatterij is dat je op zogenaamde daluren gemakkelijker én goedkoper energie kunt afnemen van het elektriciteitsnet, om dan later te gebruiken. Op die manier profiteer je dus ook van opgeslagen energie tijdens de piekuren maar dan tegen een laag tarief.
Bevestigingsmateriaal, waar let je op? Als we denken aan het installeren van zonnepanelen, dan komen daar natuurlijk ook een montagesysteem en bevestigingsmateriaal bij kijken. Je zonnepaneleninstallatie zal pas duurzaam en rendabel zijn als de plaatsing daarvan niet alleen correct maar ook veilig gebeurt.
In de eerste plaats is het van belang om te weten dat het type montagesysteem dat je gebruikt afhankelijk zijn van het dak waar de zonnepanelen op komen. Hierbij kunnen we een onderscheid maken tussen platte daken en hellende daken.
Een montagesysteem bij hellende daken In het geval van een hellend dak is er meestal sprake van zogenaamde liggers en beugels die eigenlijk over de dakpannen gezet worden. Dankzij een railsysteem is het dan weer eenvoudiger en gemakkelijker om de panelen snel te installeren. Dit systeem bestaat uit lichte profielen die als basis dienen voor de zonnepanelen.
Het spreekt voor zich dat die profielen duurzaam en sterk maar ook relatief licht moeten zijn. Daarbij investeer je het beste in profielen die goed bestand zijn tegen ongewenste weersomstandigheden, zoals regen, vorst en alle gevolgen daarvan.
Een montagesysteem bij platte daken Bij een plat dak zal men de zonnepanelen dan weer op een montagesysteem met helling installeren. Hierbij zet men de panelen op een aluminium constructie die wel of niet over extra bescherming tegen de wind beschikt.
Een andere optie is om de zonnepanelen in kunststof bakken te zetten, wat een erg praktische oplossing is aangezien er sprake is van verschillende compartimenten. Hierdoor is de hele installatie minder gevoelig voor bijvoorbeeld rukwinden. De bakken waar de panelen in zitten worden immers met ballast op hun plaats gehouden.

Hoe zit het met evolutie van EV (elektrische voertuigen) en EV laders? De stijgende populariteit van zonnepanelen om zonne-energie op te wekken, heeft nog een andere evolutie in gang gezet: die van elektrische voertuigen (EV’s) en de daarbij horende EV laders of laadpalen. Een elektrische auto aankopen is voor veel mensen nog geen praktische oplossing maar zo’n investering verdient wel wat extra motivatie, zoals de overheid bewijst met de premies die je kunt krijgen voor het aanschaffen van een EV.
Al vanaf 2016 was er in Nederland en België een premie voor mensen die een 100% elektrische wagen aankochten. Hoewel die premie in 2020 werd afgeschaft, is het tegenwoordig nog altijd interessant om te kiezen voor een voertuig dat niet op fossiele brandstof rijdt.
Zo’n wagen heeft immers niet enkel een positief effect op het milieu én de kost van brandstof maar levert ook tal van andere voordelen op zoals vrijstellingen, lage BPM en een korting op de wegenbelasting.
Als het gaat om laadpalen kunnen we in elk geval al vermoeden dat er steeds méér van zullen komen in het straatbeeld. In bepaalde delen van België en Nederland is het trouwens al mogelijk om de kosten voor de aankoop en plaatsing van zo’n laadpaal 100% fiscaal af te trekken binnen bedrijven. Particulieren genieten sinds 2021ook van een belastingvermindering als ze een EV lader laat installeren.
||
||