Het onderstel voor het offshore transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) van TenneT is succesvol geïnstalleerd voor de Noord-Hollandse kust. Volgend jaar wordt voor dit stopcontact op zee de kant-en-klare bovenbouw met daarin de transformatoren op het onderstel geplaatst. Vanaf 2024 is de constructie gereed en brengt TenneT met het platform, dat een capaciteit heeft van 700 megawatt, duurzame windenergie aan land.

Na het vertrek uit de Vlissingse haven bereikte het onderstel voor het transformatorplatform vorige week de eindbestemming op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. Daar werd de staalconstructie van 49 meter hoog met een gewicht van 2.300 ton door het hijsschip Orion vanaf het drijvende ponton op de zeebodem geplaatst.

Verankerd
Het onderstel is op de vier hoekpunten met behulp van heipalen, die tot meer dan 50 meter in de zeebodem zijn geheid, vastgezet. De heipalen zitten in grote buizen van 10 meter die vast gelast zijn aan voeten van het onderstel. Door de ruimte tussen de palen en de buizen te vullen met cement (grout) is er een dusdanige verbinding verkregen dat het platform zelfs de zwaarste storm op de Noordzee kan doorstaan.

Bed van stenen
Voorafgaand aan de plaatsing is de bodemgesteldheid ter plekke nauwkeurig onderzocht. Ook is onderzocht of er zich geen niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog bevinden. Vervolgens heeft de aannemer een groot bed van stenen gestort voor een stevig en vlak fundament. De stenen zorgen ook dat de bodem onder de jacket niet wegspoelt door stroming van het zeewater. Met regulier onderhoud heeft de constructie een minimale levensduur heeft van wel 40 jaar.

Installatie zeekabels
Vanaf het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee zijn we bezig met de installatie van de zeekabels waarmee de stopcontacten voor Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Deze kabels worden op veilige diepte gelegd en achter de duinen gekoppeld aan de landkabels voor de aansluiting op het hoogspanningsnet langs de snelweg A9 bij Beverwijk.

Stopcontact op zee
Met het platform Hollandse Kust (west Alpha) creëert TenneT een stopcontact voor het gelijknamige windpark dat op zee wordt gebouwd. Met de aansluiting op het elektriciteitsnet, zorgt de netbeheerder dat de opgewekte duurzame energie op land kan worden gebruikt. Het platform krijgt een capaciteit om 700 megawatt groene stroom aan land te brengen. Dat is ongeveer net zoveel als het verbruik van alle huishoudens en industrie van de stad Amsterdam.

Wat is het project Hollandse Kust (noord) en (west Alpha)?
Met het project Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) zorgt TenneT voor de aansluiting van de windparken die op de Noordzee worden aangelegd op het landelijke elektriciteitsnet (Net op Zee). Om dit mogelijk te maken bouwt TenneT ‘stopcontacten’ op zee, legt kabels aan en wordt een transformatorstation op het industrieterrein tussen de Zeestraat en Tata Steel gebouwd. De aanleg van het Net op Zee en de aansluiting van de windparken wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Meer informatie over het project kunt u vinden op www.netopzee.eu/hollandsekustnoord/ Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken voor de kust >> www.debouw.app/projects/hollandse-kust-noord-en-west-alpha