Als architect of aannemer is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de bouw- en ontwerpwereld. Vloertegels en wandtegels spelen een essentiële rol in het creëren van functionele en esthetisch aantrekkelijke ruimtes. Of het nu gaat om vloeren, wanden of decoratieve elementen; tegels kunnen een ruimte transformeren en karakter geven. In dit artikel gaan we iets dieper in op enkele van de grote tegel trends van 2023, die kunnen dienen als inspiratie voor jouw toekomstige projecten.

Verschillende soorten tegels en hun unieke aspecten

  • Keramische tegels: Keramische tegels zijn al lange tijd populair vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid. In 2023 zien we enkele leuke ontwikkelingen op het gebied van keramische tegels. Een belangrijke trend is het gebruik van grote formaten. Grote keramische tegels creëren een naadloze uitstraling en kunnen een gevoel van ruimte en openheid geven aan een kamer. Bovendien zijn er nieuwe technologieën die het mogelijk maken om keramische tegels te produceren met levensechte texturen en patronen, zoals houtnerf, visgraat of marmer. Ook qua bevestigingsmaterialen zijn keramische tegels een uitstekende keuze, daar ze geschikt zijn voor vrijwel ieder type tegellijm.
  • Mozaïektegels: Mozaïektegels zijn altijd een populaire keuze geweest voor het toevoegen van een visuele “finishing touch” aan een ruimte. Dit jaar zien we een tendens richting meer gedurfde en creatieve mozaïeken. Denk aan mozaïektegels in levendige kleuren, geometrische patronen of zelfs kunstzinnige ontwerpen. Deze opvallende mozaïeken kunnen dienen als eyecatchers in badkamers, keukens of andere ruimtes. Bovendien kunnen mozaïektegels worden gecombineerd met andere soorten tegels om een uniek en persoonlijk ontwerp te creëren.
  • Natuursteen tegels: Tegels van natuursteen hebben een tijdloze aantrekkingskracht, en worden gewaardeerd om hun unieke patronen en texturen. Recent hebben we een toenemende interesse in onconventionele natuursteen tegels opgemerkt. Dit gaat dan, bijvoorbeeld, om ruwe afwerkingen, zoals gevlamd of geborsteld, die een rustieke uitstraling creëren. Daarnaast worden natuursteen tegels met organische patronen, zoals aders of grillige vormen, steeds populairder. Deze tegels voegen een natuurlijk element toe aan interieurs en roepen een gevoel van verbondenheid met de natuur op.
  • Terrazzo tegels: Terrazzo is een traditioneel materiaal dat steeds meer voorkomt in moderne designs. Terrazzo tegels zijn samengesteld uit een mix van gekleurde korrels, zoals marmer of glas, en cement of hars als bindmiddel. In 2023 zien we een opleving van terrazzo tegels met gedurfde kleuren en patronen. Van levendige pasteltinten tot contrasterende donkere tinten; terrazzo tegels voegen een speelse en eigentijdse uitstraling toe aan uiteenlopende soorten ruimtes. Ze kunnen gebruikt worden voor vloeren, wanden, maar ook voor aanrechtbladen en andere oppervlakken.

Als architect of aannemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste tegel trends om jouw projecten fris en eigentijds te houden. In 2023 zien we hele leuke en interessante ontwikkelingen op het gebied van keramische tegels, mozaïektegels, natuursteen tegels en terrazzo tegels. Of je nu kiest voor grote formaten, gedurfde mozaïeken, natuurlijke texturen of speelse terrazzo patronen; er is een breed scala aan mogelijkheden om aan de behoeften en voorkeuren van jouw klanten te voldoen. Laat je inspireren door de tegel trends van 2023, en creëer unieke en prachtige ruimtes.