Slim, snel en uit voorraad bouwen met 3D-modules

277

Prefab betonspecialist speelt in op enorme woningnood

CascoTotaal, een dochteronderneming van De Hoop Terneuzen, ontwikkelt en produceert innovatieve prefab bouwconcepten. Alle oplossingen worden geproduceerd in beton. Hierbij wordt gebruik gemaakt van voor Nederland unieke driedimensionale mallen, waarmee in één stort complete 3D-Betoncasco’s® gerealiseerd kunnen worden. Met één module kan al een tiny house of studio van > 30 m² gerealiseerd worden. Snel, efficiënt en met minimale faalkosten. Bovendien is het mogelijk om de modules als legostenen naast en boven elkaar te plaatsen, tot vijf lagen hoog, waardoor ook rijwoningen en zelfs appartementengebouwen tot de mogelijkheden behoren.

De 3D-betonmodules worden slim gecombineerd met een betonvloer, waarin alle leidingen zijn ingestort. Van rioleringsleidingen tot vloerverwarmingsleidingen en alles wat verder in een begane grond- of verdiepingsvloer nodig of gewenst is. Dit heeft als voordeel dat op de bouw geen installateur meer nodig is. Omdat in de modules ook de kozijnen en ramen al worden voorgemonteerd, ontstaat bovendien direct een wind- en waterdichte woning. De aannemer kan direct na de assemblage met de binnen- en buitenafwerking starten.

Nieuw concept: Circle
Half oktober, tijdens de vakbeurs PREFAB, introduceert CascoTotaal haar nieuwste concept in modulebouw: Circle. Met Circle speelt CascoTotaal in op de nood aan kwalitatief hoogwaardige en betaalbare woningen. Het concept betreft een doorontwikkeling van de 3D betoncasco’s® en omvat één gestandaardiseerde module met een maximale binnenafmeting van 9,6 x 3,6 meter (lxb), waarmee talloze soorten gebouwen én gebouwvormen gemaakt kunnen worden. Het concept is in nauwe samenwerking met KAAN Architecten en ingenieursbureau ABT ontwikkeld. Architectonische en installatietechnische uitgangspunten zijn dus maximaal meegenomen in het ontwerp. De woning voldoet volledig aan de nieuwe BENG-eisen én het Bouwbesluit. Omdat gewerkt wordt met een gestandaardiseerde module, kan uit voorraad geleverd worden. Hierdoor wordt pas écht industrieel modulair bouwen mogelijk, met alle bijkomende (kosten)voordelen.

Circular to the bone
Onderscheidend is ook de duurzaamheid van Circle. Het concept is zeer slim én circulair ontworpen. Zo wordt bij de productie aanzienlijk minder beton gebruikt dan bij andere bouwmethodes, waardoor ook de uitstoot met 30% wordt verminderd. Ook maakt de gestandaardiseerde module hoogwaardig hergebruik mogelijk. Door de zorgvuldige scheiding van ruwbouwconstructie, afbouw en installaties kunnen onderdelen eenvoudig en goed gescheiden én hergebruikt worden. Zo kunnen bijvoorbeeld meerdere tiny houses worden omgebouwd tot één woonblok en vice versa. En ook het verplaatsen van woningen naar een andere locatie behoort tot de mogelijkheden. Wordt er geen nieuwe bestemming gevonden, dan kan het beton weer worden verwerkt tot granulaat en opnieuw in het productieproces worden ingezet. Hierdoor blijft de productketen te allen tijde gesloten.