Prinsjesdag 2023: Energiebelasting stijgt met 90 euro in 2024

241
Stopcontact, lamp, duurzaam wonen-bouwmagazine

In 2024 gaat de energierekening van een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1500 kuub gas met € 7,50 per maand omhoog, door een stijging van de energiebelasting. Huishoudens gaan volgens de gepresenteerde plannen op jaarbasis dus € 90 meer voor energie betalen. Daarnaast stopt het prijsplafond definitief op 31 december 2023. Gaslicht.com heeft de Miljoenennota en het Belastingplan 2024 geanalyseerd en zet de belangrijkste bevindingen op een rij.

Via de Gaslicht.com energiebelasting tool is het effect van de veranderingen per 2024 direct op basis van het eigen energieverbruik te berekenen.

Wat vindt Gaslicht.com van de maatregelen?

Ben Woldring van Gaslicht.com: ‘Gas wordt ontzettend duur gemaakt op deze manier. De gasbelasting in Nederland behoorde al tot de hoogste van Europa. De energiebelasting op gas stijgt in 2024 nog eens met 19%. Huishoudens die weinig te besteden hebben, kunnen dit niet meer behappen. Stroom wordt weliswaar iets goedkoper, met als doel om minder gas te verbruiken, maar met een verder stijgende energierekening blijft er voor veel huishoudens weinig geld over om te investeren. Duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp, kosten al gauw vele duizenden euro’s.’

bronvermelding Gaslicht.com