RebarAssist volop in ontwikkeling

57

Ongeveer een jaar geleden is de RebarAssist gelanceerd. Een 3D viewer voor betonstaal met intuïtieve selectiefuncties. Die geeft de klant inzicht in wat hij koopt, hoe de constructie in detail is opgebouwd en hoe hij de wapening monteert. In het afgelopen jaar is deze applicatie verder verbeterd.

Wat is ook alweer de RebarAssist?
Bij Betonstaal.nl zet men in op vernieuwing en toepassen van moderne ICT mogelijkheden om wapening te bestellen en uit te werken. Zodat betonstaal bereikbaar is voor iedereen. De RebarAssist visualiseert zo duidelijk mogelijk de wapeningsconstructie. De klant ziet een project in 3D in de browser. Gewoon via een link in de offerte en bestellijst. Door verschillende selectie- en filterfuncties kunnen onderdelen uitgelicht worden en kan gecontroleerd worden of alles goed verwerkt is.

Duidelijkere namen
In de eerste versie stonden een aantal afkortingen. Deze hebben nu een verduidelijking gekregen. Bij het onderdeel losse wapening stond er bijvoorbeeld LO en LB. Nu staat daar bij dat de O van Onder is en de B van Boven. Onder- en bovenwapening dus. Deze afkortingen en benamingen zullen de loop der tijd verder aangevuld worden.

Selecteren op diameter
Door de reacties van klanten is het selecteren op diameter toegevoegd. Vooral werkvoorbereiders maken veel gebruik van deze functie. Elke diameter heeft een eigen kleur. Per diameter is er de keuze om hem gekleurd of grijs te zien in het model. Er kan dus in één oogopslag gezien worden waar bijvoorbeeld Ø8 zit wanneer de andere diameters uitgezet zijn. Zo is makkelijk te checken of de uitwerking goed gegaan is.

Selecteren op onderdeel
In een andere menu kan op een zelfde manier op onderdeel gefilterd worden. Elke onderdeelsoort (korven, haarspelden enz.) heeft een aparte kleur. Op deze manier kan bekeken worden waar de verschillende onderdelen moeten komen.

De RebarAssist als onderdeel van de bestelling
Deze 3D viewer op zich is handig, maar moet echt gezien worden als een onderdeel van het gehele bestel- en verwerkingsproces van betonstaal. Al in de offerte fase wordt een link naar de klant gestuurd. De stuklijst is gekoppeld aan de RebarAssist en op die manier heeft de klant goed inzicht in wat besteld wordt. Alles is makkelijk te checken. Contact met de klantenservice is met de RebarAssist ook efficiënt: beide partijen zien op het scherm hetzelfde. En tijdens het bouwproces kan het 3D model er ook bij gepakt worden. Alle fysieke onderdelen hebben een code op een label. Deze codes corresponderen met de codes in de RebarAssist. Alles bij elkaar zorgt de RebarAssist voor duidelijkheid. Dit voorkomt veel communicatie en overleg en het maakt de kans op fouten kleiner.

RebarAssist in de praktijk
Voor ons eigen BouwMagazine project in Deventer, een vrijstaande moderne schuurwoning, hadden we al gebruik gemaakt van de 3D viewer RebarAssist van Betonstaal.nl. Dus nu we in Rotterdam aan de slag gingen voor een uitbouw aan een monumentale woning aan het water, was het duidelijk dat we wederom voor het 3D model van de fundering aan de slag gingen met RabarAssist. Aannemer Ankersmid uit Hengelo kon zo makkelijk een stappenplan maken voor het aanbrengen van het wapeningsstaal: ‘funderingen aanleggen is niet onze core-business. Uiteraard weten we prima hoe het werkt, maar een dergelijk hulpmiddel geeft een extra controle in het bestelmoment van de wapening. Door het kunnen uitfilteren van verschillende delen gebruiken we het 3D model ook als stappenplan voor het daadwerkelijk plaatsen’. Zo kon de fundering in een mum van tijd gestort worden en werd het eiken geraamte van de uitbouw een paar dagen later al geplaatst. Mooi op schema.

Heb je wapeningsvragen? We helpen je graag. Neem contact op.