Op 1 januari 2019 bedroeg het aantal bedrijfsvestigingen in de bouwnijverheid bijna 182 duizend. Dat is bijna 8 procent meer dan in 2018 en het hoogste aantal ooit gemeten. In Den Haag is de toename het grootst. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste regionale cijfers over bedrijfsvestigingen.

De gespecialiseerde bouw zoals installatiebedrijven, timmerbedrijven, loodgieters, stukadoors en schilders kent de meeste bedrijfsvestigingen (ruim 97 duizend). Daarnaast waren er op 1 januari 2019 bijna 76 duizend vestigingen in de algemene bouw en projectontwikkeling, zoals de bouw en verbouw van huizen, kantoren en winkels. Een veel kleiner aantal vestigingen (bijna 9 duizend) betreft de grond-, water- en wegenbouw.

Vooral eenpersoonsbedrijven
Het aantal vestigingen van bouwbedrijven is in 2018 met bijna 8 procent toegenomen. De meeste bedrijven kwamen erbij in de algemene bouw, elektrotechnische bouwinstallatie, timmerbedrijven, vloer- en wandafwerkingsbedrijven, grondverzetbedrijven, schilders- en glaszetbedrijven, metsel- en voegbedrijven, loodgieters- en fittersbedrijven en stukadoors. Vrijwel de gehele groei van vestigingen in de bouw was dankzij eenpersoonsbedrijven.

Eerder berichtte het CBS dat de omzet in de bouw in 2018 met ruim 10 procent was gestegen, het grootste groeipercentage in meer dan tien jaar tijd.

Grootste toename in Zuid-Holland
In Zuid-Holland zijn de meeste bedrijven in de bouwsector. Daar nam het aantal zowel absoluut als relatief het meest toe. Het aantal groeide in een jaar met 11,1 procent van bijna 40 duizend tot ruim 44 duizend. Na Zuid-Holland bevinden zich de meeste bedrijfsvestigingen in Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. In deze provincies was de toename van het aantal vestigingen ten opzichte van 2018 ook het grootst. Procentueel was de grootste groei na Zuid-Holland in Utrecht (10,8 procent) en Flevoland (9,2 procent).

De gespecialiseerde bouw is relatief het sterkst vertegenwoordigd in Overijssel (60,3 procent van de vestigingen in de bouw), het minst in Zeeland (48,9 procent). De algemene bouw is het minst sterk vertegenwoordigd in Overijssel (33,2 procent) en het meest in Noord-Holland (46,5 procent).

Meer bouwbedrijven in Den Haag dan in Rotterdam en Amsterdam
In Den Haag is van alle gemeenten het grootste aantal bouwbedrijven gevestigd. Daar was in 2018 ook de toename het grootst. Het aantal vestigingen in de bouwnijverheid nam er toe met 1 790 tot 10 155 op 1 januari 2019. Amsterdam (6 315 vestigingen) heeft iets meer bouwbedrijven dan Rotterdam (6 250 vestigingen), maar in Rotterdam is de groei groter (plus 975 vestigingen tegen plus 635 vestigingen in Amsterdam).

De algemene bouw is in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met afstand de grootste bouwsector. In Amsterdam en Rotterdam komen daarna de timmerbedrijven, in Den Haag de betonvlechtersbedrijven.

Bronnen
CBS – Centraal Bureau voor de Statistiek
StatLine – Vestigingen van bedrijven; bedrijfstak, regio