50 jaar ervaring in technische ventilatieroosters

Hoewel Renson als internationale trendsetter in ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ intussen op heel wat meer domeinen actief is, blinkt het nog steeds uit in waar dit Belgische familiebedrijf 50 jaar geleden voor het eerst mee op de proppen kwam: ventilatieroosters. Naar aanleiding van die verjaardag pakt Renson dan ook uit met een upgrade van het eerste rooster dat het ooit produceerde, en dat intussen nog steeds zijn nut bewijst.

Revolutioniar rooster
‘411’ heet het feestvarken dat dit jaar 50 kaarsjes uit blaast. Met dit rooster, opgebouwd uit L.033.01 lamellen maakte Renson in de jaren ’70 furore op het vlak van natuurlijke ventilatie. Het was namelijk het eerste ventilatieroosters waarin de lamellen ingeclipst werden in plaats van gelast of bevestigd met klinknagels. In die tijd een revolutionaire stap voorwaarts op het vlak van de productie van roosters.

411 rooster viert met upgrade
Het zijn die L.033 lamellen (ook gebruikt in de 414 en 431 roosters en lamellenwanden die later volgden) die een upgrade krijgen. Daardoor kunnen deze roosters voortaan uitpakken met een vrije doorlaat van 50% ipv 45% en gaat de luchtdoorlatendheidklasse klasse 4 naar klasse 3. Dit heeft geen impact op de montagewijze en de andere onderdelen van deze roosters, maar zorgt wel voor een ventilatierooster dat nog beter kan voldoen aan de vereisten anno 2020.

ventilatie-roosters-renson
Dankzij een upgrade van de L.033 lamellen heeft het nieuwe 411 rooster van Renson voortaan een vrije doorlaat van 50% ipv 45% en gaat de luchtdoorlatendheidklasse klasse 4 naar klasse 3

Renson en ventilatieroosters: al 50 jaar een geslaagd huwelijk
Dat Renson nog steeds internationaal trendsetter is op het vlak van ventilatieroosters, dankt het eerst en vooral aan het enorm uitgebreide toepassingsgebied van dit productgamma. Zo heeft het niet alleen muurroosters, maar ook opbouw-, raam-, deur- als vloerroosters in z’n assortiment. En dat in alle mogelijke maten, kleuren en vormen.

Aangezien de meeste ventilatieroosters ook zichtbaar blijven in de schil van een gebouw, hecht Renson heel wat aandacht aan het esthetische aspect ervan: onberispelijk lakwerk, geen doorkijk als je loodrecht op het rooster kijkt, geen vervuiling door water omwille van een goeie afvloeiing en een volledig roestvrije en duurzame afwerking in aluminium liggen mee aan de basis van het succes.

Ook op technisch vlak springen Renson ventilatieroosters eruit. De combinatie van luchtdoorlatendheid en waterwerendheid wordt tot op vandaag steeds verder geoptimaliseerd voor het volledige assortiment. Dat levert een uitgebreid gamma roosters op die aan heel wat technisch uiteenlopende eisen kunnen voldoen: van akoestisch demping, inbraakwerendheid, spatwaterdichtheid en doorvalveiligheid, over brandwerendheid, thermische afsluitbaarheid en specifieke filter-eigenschappen. Dat is enkel mogelijk dankzij de volgehouden investeringen in onderzoek en ontwikkeling, en de objectieve testprogramma’s die we door onafhankelijke instellingen op elk van die types ventilatieroosters laten uitvoeren. Zo ben je altijd verzekerd van de kwaliteit.

50 jaar ventilatieroosters: de evolutie
In de jaren ’70 kwam Renson met het allereerste 411 rooster met alu clips-lamel (L.033.01) op de markt om in de muur in te bouwen. Een primeur, want tot dan werden de lamellen steeds in het roosterframe gemonteerd met klinknagels of gelast. Na de 411, volgen daarna ook het 414 en 431 rooster, opgebouwd met hetzelfde type lamel, maar met een ander kader errond om respectievelijk in een raam in te bouwen en voor opbouw.

RENSON_Rooster_Collectie_v005.29

De jaren ’80 stonden voor Renson voor verschillende innovatieve ontwikkelingen op het vlak van roosters. Er kwamen afsluitbare roosters op de markt, roosters met beweegbare lamellen (427), tablet- en vloerroosters. Met het 425 rooster was er voortaan ook een exemplaar met een grotere ‘stap’ (van 95 mm) in het patroon van de ingeclipste lamellen en de ‘421’ stond voor een zwaardere uitvoering met grotere lamellen. Toen voor het eerst ook datacenters en stroomcabines op de radar kwamen, begon Renson specifiek daarvoor ook met de ontwikkeling van doorsteekveilige / spatwaterbestendige roosters (412).

Vanaf de jaren ’90 zette Renson op het gebied van roosters sterk in op zogenaamde ‘bouwkastensysteem, waarbij lokale partners een doorgedreven opleiding volgen om een aantal populaire roosters uit het Renson assortiment zelf te kunnen assembleren. Het legde Renson geen windeieren, want zo kon het voortaan veel sneller inspelen op de vraag uit de markt. Een service die bij heel wat klanten wereldwijd in goede aarde viel. De internationale groei van Renson als bedrijf zorgde er tegelijk trouwens voor dat Renson zich kon gaan specialiseren en op het vlak van R&D en presales beter kon inspelen op specifieke vragen uit de markt. Sinds dan denkt Renson actief en oplossingsgericht mee met z’n klanten om voor elke toepassing het geschikte rooster te kunnen aanbieden. Die klantgerichte meedenken, resulteerde erin dat roosters die oorspronkelijk ontwikkeld werden voor specifieke projecten na verloop van tijd ook rijp geachte werden om mee opgenomen te worden in het standaard assortiment. Getuige daarvan de voorbeeldprojecten zoals hieronder opgesomd.

Anno 2020 wordt de eerste reeks roosters (411, 414, 431) waarmee het 50 jaar geleden allemaal begon, voorzien van nieuw ontwikkelde L.033.01 lamellen. Die nieuwe stap voorwaarts op het vlak van luchtdoorlatendheid zorgt ervoor dat Renson op het vlak van ventilatieroosters ook nu nog pionier is. De jarenlange ervaring en nauwe band met wat er leeft in de markt, samen met de enorme interne knowhow en R&D capaciteit, maakt dat Renson in de productie van ventilatieroosters intussen in staat is te voldoen aan de meest specifieke wensen op dat vlak, zowel technisch als qua vormgeving.

De mogelijkheden met Renson ventilatieroosters in beeld
Deze 5 pilootprojecten illustreren de eindeloze toepassingen met de Renson 411, 414, 431 of linius 0.33 roosters:

1.High Flow: het summum in luchtdoorlatendheid
Waar? Hamburg (DE), Airbus productiehal
Wanneer? 2000
Type ventilatierooster? L050 – 2000 ‘high flow’

Wist je dat … voor dit project een luchtdoorlatendheid van 60% vereist was? Dit project leidde ertoe dat de 481/484 roosters in het assortiment opgenomen werden. Daarop voortbordurend zocht Renson uit hoe ver het kon gaan met luchtdoorlatendheid en zagen het 480 en 483 rooster het levenslicht voor toepassingen waar een rooster in een bouwonderdeel wordt gemonteerd terwijl men er toch hoge debieten nodig heeft.

RENSON_AIRBUS_HAMBURG_L050_8555

2.Aan de basis van ‘nightcooling’
Waar? Waregem (BE), Renson hoofdkantoor
Wanneer? 2002
Type ventilatierooster? 431

Wist je dat  … Het eigen Renson hoofdkantoor langs de E17 de ideale testomgeving om grote roosters te integreren in de ramen. De luiken erachter worden ’s nachts geopend om op warme dagen de binnenlucht te helpen afkoelen.
RENSON_Headquarters

3.Ventilatie en akoestiek hand in hand
Waar? Hamburg (DE), Elbe Einkaufzentrum
Wanneer? 2009
Type ventilatierooster? 446/225 met akoestische lamel L.150ACL

Wist je dat … deze parking in centrum Hamburg voldoende geventileerd moest kunnen worden omwille van de warmte die de motoren van de wagens afgeven? Maar tegelijk mocht zo weinig mogelijk geluid naar buiten kunnen, zeker de lage frequenties van ronkende motoren. In het eigen Renson-labo werd getest hoe de vorm van de lamellen en akoestisch materiaal hieraan tegemoet konden komen. Hieruit is het assortiment akoestische roosters ontstaan.

RENSON_ElbeEinkaufzentrum-Hamburg-id503072

4.Inbraakwerendheid: van RC2 naar RC3
Waar? Anna Paulowna (NL), EWT windmolenpark
Wanneer? 2019
Type ventilatierooster? 421RC3

Wist je dat … Renson sinds 2010 roosters produceert die voldoen aan inbraakwerendheidsklasse RC2? Onder andere voor dit specifieke project werd dat rooster geüpgraded naar klasse RC3.

RENSON_EWTwindpark_westeinde_anna_paulowna_2193b

5.Doorvalveilige roosters
Waar? Tielt (BE), Verona Pro kantoren
Wanneer? 2019
Type ventilatierooster? 431RC2

Wist je dat … doorvalveiligheid een thema werd bij Renson vanaf 2018? Voor raamroosters op hogere verdiepingen dan het gelijkvloers is dit voor studentenhomes, kinderverblijven, kantoren en scholen een absolute focus.

RENSON_nightcooling_431RC2_VeronaPro_03

Onbeperkt in kleur en vorm
Wist je trouwens dat de Renson ventilatieroosters – recht of gebogen – geen grenzen kennen op het vlak van vormen en kleuren? Alles is mogelijk, getuige de beelden van referentieprojecten op de volgende pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bedrijfspagina Renson