Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is de toekomst. “Toch zijn bijvoorbeeld corporaties nog weleens huiverig voor het laten infresen van vloerverwarming bij renovatieprojecten”, vertelt mede-eigenaar van HSI Installaties, Rick Oomen. “Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat de opbouwhoogte van een vloerverwarmingssysteem te hoog is terwijl wij verschillende systemen hebben die geen 6 of 7 centimeter hoge cementdekvloer nodig hebben.” 

Ook de prijs kan een obstakel zijn. “Maar als je nu nog kiest voor radiatoren dan moet je over een paar jaar toch over, want hoge temperatuurverwarming en de traditionele cv-ketel verdwijnen.” Daarom adviseert hij: “Kies voor het hoogste comfort, het beste rendement en voor duurzaamheid.” En als een cv-installatie nog een tijd meekan, kan HSI ook vloerverwarming plaatsen. “Als er dan over vijf jaar toch een warmtepomp komt, dan sluiten we die aan op de vloerverwarming en verlagen we de temperatuur die het systeem levert.”

HSI Installaties is een hardgroeiend bedrijf dat in 2019 gestart is. “We verhuizen binnenkort naar een pand van circa 400 vierkante meter in De Meern met veel opslagruimte.” Het bedrijf zet niet in op groei, maar op mooie samenwerkingen. Want dat is nodig om snel te kunnen verduurzamen. “Daarom nemen we onze opdrachtgever veel werk uit handen. Na controle van het legplan, pakken we de regie. Problemen lossen we zoveel mogelijk zelf op, op de bouw, met de andere partijen die er bezig zijn.” HSI levert een vloerverwarmingssysteem afgevuld en met luchtdruk getest, af. “De installateur hoeft na installatie van de warmtepomp alleen de kogelkraan nog te openen.”   

Het totale vloerverwarmingpakket bestaat op dit project daarnaast uit de volgende onderdelen: advisering, legplannen ontwerpen en tekenen, materiaal leveren, montage. 

Vloerverwarming op verdieping monumentaal pand
En voorbeeld van zo’n samenwerking is die tussen HSI en Radiair Totaalinstallaties in Lopik. Ze werken samen aan een verduurzamingsproject aan de Maliebaan in Utrecht. Een appartementencomplex met zeven grote koopappartementen wordt verbreed en verduurzaamd. Het pand is van rond 1900 en heeft een monumentale status. Ton Maat is projectleider bij Radiair Totaalinstallatie. Dit bedrijf ontwerpt, realiseert en onderhoudt werktuigbouwkundige-, elektrotechnische-, beveiligings- en brandmeldinstallaties voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. “Op het dak komen warmtepompen van LG met boilers. Met de vloerverwarming kunnen de bewoners straks verwarmen en koelen.” Op de begane grond lag al een betonvloer. Rick: “Daar leggen we isolatiefoam en netten waarop wij ons vloerverwarmingssysteem leggen. Vervolgens wordt dit met een cementdekvloer afgedekt.” Op de verdiepingen is een andere oplossing nodig, want daar liggen houten vloeren. Daarop worden gipsvezelplaten van Fermacell geplaatst waarop we wel vloerverwarming kunnen aanleggen.” In totaal legt HSI 12 duizend strekkende meter vloerverwarming. 

Tekst: Sara Terburg

Meer weten?
Check: www.hsiinstallaties.nl

“Rick en zijn collega’s komen hun afspraken na, komen altijd snel in actie en houden de planning goed bij. HSI stemt het werk altijd goed af, met ons en met de andere partijen zoals de aannemer. Het verbaast mij dan ook niet dat HSI zo hard groeit.” 

Ton Maat, Radiair Totaalinstallatie